Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Aykırılığın Tarihi: Rock

Yazı: Damla MengücekRock müzik… Kendimi keşfetmeye başladığım dönemlerde hayatıma giren ve beni derinden etkileyen bir oluşum. Rock dinlemeye başladığım küçük yaşlarımdan itibaren, bu müziği dinlediğim için ailemden ve yakın çevremden çeşitli tepkilerle karşılaştım. Sebebi sanırım Rock müziğin alışılmış müzik tarzlarına aykırı kaçıyor olması. Peki Rock Müzik gerçekten aykırı bir tür müdür? İnceleyelim.Rock Müziğin Kısa TarihiRock …

Yazı: Damla Mengücek

Rock müzik…

Kendimi keşfetmeye başladığım dönemlerde hayatıma giren ve beni derinden etkileyen bir oluşum. Rock dinlemeye başladığım küçük yaşlarımdan itibaren, bu müziği dinlediğim için ailemden ve yakın çevremden çeşitli tepkilerle karşılaştım. Sebebi sanırım Rock müziğin alışılmış müzik tarzlarına aykırı kaçıyor olması. Peki Rock Müzik gerçekten aykırı bir tür müdür? İnceleyelim.

Rock Müziğin Kısa Tarihi

Rock Müzik, 1950’lerin Amerika’sında Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent gibi isimlerin öncülüğünde ‘’Rock’n Roll’’ olarak doğmuş, yıllar içinde farklı kategorilere ayrılmış bir müzik devrimidir. Çıkış yeri ABD olmakla birlikte 1960’lar İngiltere’sinde de oldukça ilgi görmüştür.

Rock, elektro gitar merkezlidir ve genellikle elektro bas gitar ve davulun da dahil olduğu enstrümanlarla oluşturulur. Şarkı sözleri sıklıkla aşk konuludur, ancak sosyal ve politik konuların vurgulandığı çeşitli temalara da sıkça rastlanır. Protest şarkı geleneğini benimseyen Rock Müzik; politik ayaklanmaya ek olarak ırkçılık, seks ve uyuşturucu kullanımıyla ilgili sosyal mesajlarla da ilişkilendirilir ayrıca tüketim çılgınlığına bir başkaldırı olarak görülür.

Rock Müzik yayılmaya başladıkça çeşitli kültürel ve sosyal hareketler için bir simge haline geldi, birçok alt kültürün oluşmasına olanak sağladı. 1960’larda İngiltere’de mod ve rocker alt kültürleri, ABD’de San Francisco’dan yayılan hippie alt kültürü örnek gösterilir. 1970’lerde punk kültüründen doğan fakat ondan görsel olarak ayrılan goth ve emo alt kültürleri ortaya çıktı.

Rock müziğin esin kaynakları ve alt türleri nelerdir?

En karışık bulduğum kısımlardan birisi burasıdır. Çünkü çoğumuz Rock’n Roll ve Rock müziği aynı sanıyoruz fakat Rock and roll; blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiş.

Rock müzik ise; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenmiştir. ‘‘Rock’ın Altın Çağı’’ veya ‘‘Klasik Rock’’ olarak anılan 1960ların sonlarında farklı kategoriler boy göstermeye başlamıştır. Normal Rock, türleri arasında en hafif olanıdır. Alternatif Rock, Anadolu Rock, Indie Rock gibi alt türleri vardır.

Hard Rock, müziğin ve sözlerin gittikçe sertleşmeye başlaması soncu ortaya çıkmıştır. Deep Purple ve Led Zeppelin bu tarzın başını çeken gruplardandır. Heavy Metal ise Rock müziğin muhalif yanını kaybettiğini düşünenlerin başlattığı müzik türüdür. Heavy metal karanlık ve serttir. Trash Metal, Death Metal, Black Metal gibi alt türleri vardır.

Türkiye’de Rock Müziğin Temsilcileri

İlk olarak 60’lı ve 70’li yıllarda Anadolu halk müziği ile rock müziğin birleşimi olarak Anadolu Rock şeklinde ortaya çıkmıştır. Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca, Fikret Kızılok, Edip Akbayram ve Moğollar buna örnektir.

90’lı yılların başında Türk Rock Müziğini yeniden canlandıran ve Türkiye’de rock müziğin temelini oluşturan; Pentagram, Haluk Levent, Kurban, ve Bulutsuzluk Özlemi gibi gruplar albümler çıkarmışlardır. 90’lı yılların sonunda ise Özlem Tekin, Şebnem Ferah, Teoman gibi solo sanatçıların yanı sıra Mor ve Ötesi, Kargo, Vega, Ayna gibi gruplar albüm yapmışlardır. Punk Rock grupları genelde daha ufak çapta hayran kitlesine ulaşmıştır. Bunun sebebi punk kültürünün Türkiye’de çok fazla yayılmamış olmasıdır. Örnek olarak Athena, Deli, Rashit, less ve Not Made In China söylenir.

Görüldüğü üzere yazının başında bahsedilen çıkarım çok da yanlış değildir. Rock müzik, dönemine göre aykırıydı, içerdiği politik mesajları ve özellikle genç kesim üzerinde yarattığı etki hafife alınmayacak kadar güçlüydü. Günümüzde bu etkisini kaybettiği söyleniyor olsa da zamanında başardıkları unutulmayacaktır.

Kaynakça:

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir