Yazı: Esra Nur ÖztürkDon Miguel Ruiz tarafından yazılan ‘Dört Anlaşma’ kitabı bize kadim bir öğreti olan Toltek öğretilerini anlatıyor. Ruiz’ e göre hayatımızı daha farkında, mutlu ve huzurlu geçirmek için dört anlaşmayı benimsemeliyiz. Bunlar: Kullandığımız sözcükleri özenle seçmek, hiçbir şeyi kişisel algılamamak, varsayımda bulunmamak ve daima yapabileceğimizin en iyisini yapmak. Bu şekilde hayatımızı kolaylaştırır ve yaşamdan …
Yazı: Esra Nur Öztürk
Don Miguel Ruiz tarafından yazılan ‘Dört Anlaşma’ kitabı bize kadim bir öğreti olan Toltek öğretilerini anlatıyor. Ruiz’ e göre hayatımızı daha farkında, mutlu ve huzurlu geçirmek için dört anlaşmayı benimsemeliyiz. Bunlar: Kullandığımız sözcükleri özenle seçmek, hiçbir şeyi kişisel algılamamak, varsayımda bulunmamak ve daima yapabileceğimizin en iyisini yapmak. Bu şekilde hayatımızı kolaylaştırır ve yaşamdan daha çok keyif alabiliriz.
Kullandığınız Sözcükleri Özenle Seçin
Bir insana her gün işe yaramaz olduğunu söylerseniz bir süre sonra o da buna inanır ve kendini işe yaramaz olarak görür; aynı şekilde bir insana her gün çok güzel olduğunu söylerseniz kendinde daha önce fark etmediği güzellikleri fark etmeye başlar çünkü sözcükler sihirlidir. Hem başkalarına hem de kendimize kullandığımız sözcükleri özenle seçmeliyiz.

Hiçbir Şeyi Kişisel Algılamayın
Hiç tanımadığınız biri size saçların çok kötü derse bu sizinle değil onunla ilgilidir, kendi içinde çözmesi gereken bir sorundur bu nedenle hiçbir şeyi kişisel algılamayın. Öz saygınızı koruyun. Kendinize ve olduğunuz kişiye güvenin böylece başkalarının sizin hakkınızdaki yargılarına inanıp inanmamak sizin elinizde olur ve gerçeği bilerek bu güçle hareket edersiniz.

Varsayımda Bulunmayın
Varsayımda bulunmak o ihtimali gerçek kabul etmek ve realize etmektir. Bu durum kendimizi kötü hissetmemize ve gerçek olmayan üzüntüler yaşamamıza neden olur. Örneğin annemiz bize ters davrandığında, ‘-Odamı temizlemediğim için böyle davrandı’ diye düşünebiliriz ama gerçekte annemizin canı işte yaşadığı bir olaya sıkılmış olabilir. Varsayımda bulunmak yerine açık iletişimle karşımızdaki kişiye aklımıza takılanı sormalıyız. Kitapta geçen şu cümleler de bunu doğrular nitelikte: ‘Gerçeği duymaya cesaret edemediğimizde ya da açıklama istemekten korktuğumuzda varsayımlarda bulunuyoruz. Sonra da varsayımlarımızın doğru olduğuna inanıyoruz.’

Daima Yapabileceğinin En İyisini Yapın
Ne yapmak istediğinize karar verin ve harekete geçin bu en iyi yapmak için size motivasyon verir. Kitapta da bahsedildiği gibi en iyi her zaman değişir çünkü siz her zaman aynı kişi değilsiniz. Mutsuz, halsiz, hasta olduğunuzda en iyiniz farklıyken mutlu, enerjik olduğunuzdaki en iyiniz farklıdır. Siz elinizden geleni yapmalısınız sonuç kötü olsa bile bu size kötü hissettirmez çünkü elinizden geleni yaptığınızı bilirsiniz.
Kaynakça
https://medium.com/@hilaluz/d%C3%B6rt-anla%C5%9Fma-by-don-miguel-ruiz-319c8d216c47
https://www.kocluk.org/dort-anlasma-don-miguel-ruiz-ile-kesif-yolculugu/