Yazı: Deniz Sude Erkmen Asian systemDün katıldığım bir yoga / meditasyon ritüeli sonrasında, yazı etkinliğimizde bize bazı sorular soruldu ve cevaplanmamız istendi. Bu sorular arasında: ‘’ Topluma sunabileceğim katkım için kendimin en iyi versiyonuna sahip miyim?’’ yer alıyordu. Soruya verdiğim cevaptan sonra bu sorunun derinliklerine dalarken buldum kendime. Kendi ışığımızda çerçevelenmemiz, topluma yeterli miydi yoksa …
Yazı: Deniz Sude Erkmen Asian system
Dün katıldığım bir yoga / meditasyon ritüeli sonrasında, yazı etkinliğimizde bize bazı sorular soruldu ve cevaplanmamız istendi. Bu sorular arasında: ‘’ Topluma sunabileceğim katkım için kendimin en iyi versiyonuna sahip miyim?’’ yer alıyordu. Soruya verdiğim cevaptan sonra bu sorunun derinliklerine dalarken buldum kendime. Kendi ışığımızda çerçevelenmemiz, topluma yeterli miydi yoksa kolektif olarak bir etki yaratmamız kendi ışığımızı daha da mı büyütecekti?

Birey olmanın gücü
Günümüz dünyasında başarı, sadece bireyin kendi çabalarıyla elde ettiği bir hedef değildir. Toplum içindeki etkileşimler ve iş birliği, bireyin başarısını belirleyen önemli faktörlerden biridir. Kolektif etkili bir birey olmak, sadece kişisel hedeflere odaklanmak değil, aynı zamanda toplumsal bağlamda etkileşimde bulunmak ve katkıda bulunmak anlamına geliyor.

Potansiyel farkındalık
Topluma katkı sunabilen bir birey, öncelikle kendini tanıyan, geliştiren ve yetiştiren bir bireydir. Kendi potansiyelini fark eden ve bunu hayata geçirmek için çaba gösteren bir birey hem kendine hem de topluma fayda sağlar. Kendi alanında uzmanlaşan, bilgili, becerikli ve yaratıcı bir birey, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilir ve çözüm üretebilir. Peki kendi potansiyelini tam olarak fark etmemiş ama yine de çabalayan bir birey fark etmeden de olsa topluma katkı sağlıyor muydu?

Her durum birbirine bağlı
Attığımız her adım, söylediğimiz her söz, geçtiğimiz her sokak, tanıştığımız her insan birbiriyle bağlantılıdır. Bundandır ki; yapılan her durumun bir sebebi vardır ve başka birine etkisi illa ki olacaktır. En basitinden örnek vermek gerekirse; başvurduğumuz bir işe seçilmemiş olmamızın belki de bu işe daha çok ihtiyacı olan birinin seçilmesiyle ve bizim de daha iyi bir işe seçilecek olmamızla bir ilgisi vardır.
Diyeceğim o ki; aslında biz kendi ışığımızla parladıkça istemeden de olsa başkalarını da parlatabiliyoruz. Bilinçli yapılan topluma etkinin dışında, bilinçsiz yapılan etkilerin de büyük olduğunu düşünmekteyim. Burada devreye farkındalık giriyor. Etkinin küçüklüğüne büyüklüğüne bakmaksızın, bir diğerini öyle ya da böyle etkilediğini farkında olursak, toplumsal bağımız daha da artacaktır. Konfor alanından çıkmak , insanların daha çok içine girmek ve sosyalleşmek de buna daha çok olanak sağlayacaktır.
Kaynakça
https://eral.k12.tr/ogretmen-bloglari/toplum-ve-birey-olabilmek
/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/346221