Yazı: Melisa GüllerTürkiye televizyon tarihinin en başarılı yazarlarından Gülse Birsel’in kaleminden çıkmış olan Yalan Dünya’nın yayın hayatına başlamasının üzerinden on iki yıl geçmesine rağmen hala yeni izleyici edinebiliyor. Peki nedir Gülse Birsel’in en popüler ikinci işini bu kadar güncel ve güzel kılan? Birlikte bu nadide diziyi inceleyerek bu sorunun cevabını bulabiliriz.Avrupa Yakası’nın müthiş başarısından sonra …
Yazı: Melisa Güller
Türkiye televizyon tarihinin en başarılı yazarlarından Gülse Birsel’in kaleminden çıkmış olan Yalan Dünya’nın yayın hayatına başlamasının üzerinden on iki yıl geçmesine rağmen hala yeni izleyici edinebiliyor. Peki nedir Gülse Birsel’in en popüler ikinci işini bu kadar güncel ve güzel kılan? Birlikte bu nadide diziyi inceleyerek bu sorunun cevabını bulabiliriz.
Avrupa Yakası’nın müthiş başarısından sonra çoğu izleyiciye göre onun kadar olmasa da ona yaklaşmayı başarmış bir diğer Gülse Birsel imzalı dizi olan Yalan Dünya, Cihangir’de aynı evde yaşayan bir arkadaş grubunun hikayesini anlatıyor. Yeni taşındıkları apartmanda başka bir aile ile komşu olarak aynı balkonu paylaşan oyuncu Deniz, doktor taklidi yaparak itibar sahibi görünmeye çalışan kardeşi Bora ve diğer oyuncu arkadaşları Açılay ve Emir oldukça gerçekçi bir arkadaş grubu betimlemesi oluşturuyor. Tabii bu bir sitcom olduğundan dolayı olaylar abartılı ve gerçek hayata kıyasla daha renkli.
Diğer karakterler Rıza, tontiş anne ve babaları Servet ve Şehmuz, gözleri fel fecir okuyan nişanlısı Nurhayat, dertli Gülistan ve işe yaramaz kocası Selahattin ve enteresan çocukları Orçun olarak arkadaş grubunun apartmanının karşısındaki dairede yerlerini alıyorlar.

Dizinin en ikonikleşmiş karakterlerinden konsomatrislik yapan Tülay ve Zerrin de bu komedi dizisine bir başka gerçek unsur katıyor. İstanbul gibi büyük, kalabalık ve acımasız bir şehirde hayatta kalabilmek için istemeyerek, ya da zevk almayarak da olsa asıl hayallerinden vazgeçmek zorunda bırakılmış iki kadın karakterden bahsediyoruz. Bu iki karakterin, özellikle Tülay’ın, okumak istemesi ancak bunu yapacak fırsatı olmaması, en kibar tabir ile pislik Selahattin’in manipülasyonunun kurbanı olması ve bu ilişkiden bir türlü çıkamaması dizinin en can alıcı kısımlarından.
Ana karakterler olarak tanıtılan Deniz ve Rıza’ya gelirsek oldukça karışık bir ilişkiye sahip olduklarını söylemek mümkün. Rıza’nın korkaklığı, neredeyse Selahattin gibi iki kadını bir arada oynattığı gerçeği Deniz için üzülmemize sebep oluyor.

Hep gerçekçi yanından bahsettik ama tabii ki bir sitcom olarak komedi unsuru en ön planda. Oyunculuk aşkı ile yanıp tutuşan Açılay Tan, aşk konusunda adeta bir deha olan Zerrin İffet zannımca dizinin en komik sahnelerini oluşturan karakterler.

Üniversite mezunu işsizi ile, bu koca şehirde ünlü olma peşimde koşan tiyatro sevdalısı ile, istediği tek şey sevilmek olan ve her defasında yüz üstü bırakılan kadınları ile Yalan Dünya sadece Cihangir’in değil, bir şehrin, İstanbul’un portresidir diyebiliriz.