Yazı: Deniz Sude ErkmenAlaca Heyheyler Kolektifi’nin “Kadınlar Atlası” başlıklı ikinci sergisi, 8 Aralık 2023-3 Şubat 2024 tarihleri arasında Depo’da ziyarete açıldı.Alaca Heyheyler Kolektifi’nin, SAHA Sürdürülebilirlik Fonu 2023 kapsamında desteklediğimiz ikinci kitabına odaklanan “Kadınlar Atlası” sergisi, izleyiciyi kız çocukluğundan yetişkinliğe; sosyal hayat- ta, işte, aile hayatında, ilişkilerde kadınlık deneyimine bakmaya davet ediyor.Kadınlığın ‘Türkiye Atlası’nı gözle olduğu …
Yazı: Deniz Sude Erkmen
Alaca Heyheyler Kolektifi’nin “Kadınlar Atlası” başlıklı ikinci sergisi, 8 Aralık 2023-3 Şubat 2024 tarihleri arasında Depo’da ziyarete açıldı.
Alaca Heyheyler Kolektifi’nin, SAHA Sürdürülebilirlik Fonu 2023 kapsamında desteklediğimiz ikinci kitabına odaklanan “Kadınlar Atlası” sergisi, izleyiciyi kız çocukluğundan yetişkinliğe; sosyal hayat- ta, işte, aile hayatında, ilişkilerde kadınlık deneyimine bakmaya davet ediyor.
Kadınlığın ‘Türkiye Atlası’nı gözle olduğu kadar, sözle de görünür kılma yolunda sekiz yıldan beri bir arada olmayı seçen, 2017’de ise bu emeğin ilk birikimini kitaplaştırmış bağımsız sanatçı kolektifi “Alaca Heyheyler”in yeni sergisi, İstanbul Tophane’deki Depo’da ziyarete açıldı. Mart 2024’te SAHA Sürdürülebilirlik Fonu desteğiyle yayınlanacak “Kadınlar Atlası” kitaplarında cevaplarının yer almasını isteyen tüm kadınları yeniden bir araya gelmeye çağırıyor. Kitabı incele- mek isteyenler, Depo’nun internet sitesindeki “Kadınlar Atlası” sergi sayfasındaki linkten kitabın dijital versiyonuna ulaşabilecekler.
Alaca Heyheyler, kendini “düşünsel olarak bir arada olan ve aralıklarla ürettiği düşünceleri fiziksel projelere dönüştürürken, birbirinin kadınlık ve sanatsal dönüşümünü de destekleyen bir sanatçı grubu” olarak tanımlıyor. Grup, ilk kez 2017’de farklı yaş ve meslekten 104 kadınla, kendi doğum hikâyelerinden başlayıp, ilk regl, PMS, kürtaj, düşük, doğum, annelik ve menopoz gibi kadınlık döngülerine dair deneyimleri üzerine yaptığı söyleşilerden oluşan “Alaca Heyheyler” adlı kitabı yayınlamıştı. Kolektifin ikinci kitabına odaklanan ve 3 Şubat’a dek açık kalacak Depo’daki “Kadınlar Atlası” sergisi, farklı disiplinlerde benzer temayı ele alan birçok işi birlikte barındırıyor. Farklı yerlerden, yaşlardan, yaklaşımlardan kadınların deneyimlerini görünür kılmayı ve bir araya getirmeyi amaçlayan sergi, çeşitli atölyeler, konuşmalar, buluşmalar ve gösterimlere de ev sahipliği yapıyor. Depo’nun giriş katını, yaşayan ve üreten bir atölyeye dönüştürmeyi hedefliyor.
Depo, İstanbul şehir merkezinde yer alan bir kültür sanat merkezi ve tartışma alanı. Depo, İstanbul’un Tophane semtinde dört katlı eski bir bina olan Tütün Deposu’nda faaliyet gösteri- yor. 1950’lere kadar tütün deposu olarak kullanılan bina, 2005 yılında gerçekleşen 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nden itibaren zaman zaman sergi ve proje alanı olarak kullanılmaya başlandı.
Depo, kâr amacı gütmeyen bir kültürel kurum olan Anadolu Kültür girişimiyle kuruldu. Anadolu Kültür gerçekleştirdiği projelerle, yerel inisiyatifleri desteklemeyi, kültürel çeşitliliği ve kültürel hakları vurgulamayı, bölgelerarası ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi hedefliyor. Depo, erişilebilir ve esnek yapısıyla, İstanbul kültür sanat ortamındaki, ticari olmayan, eleştirel seslere açık, bağımsız bir mekân ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.