Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Geçmişten Günümüze Mercedes Modelleri

Yazı: Aykut BaşaranMercedes Amblemi Nereden Geliyor?1902’den itibaren DMG, başarısını kanıtlamış olan Mercedes’in patentine sahipti. DMG'nin tüm bu başarılarına rağmen ticari ve karakteristik marka amblemi eksikliği vardı ve markalarının gelecekte insanların aklında nasıl yer edeceği muğlaktı. Ta ki Daimler, Paul ve Adolf, babalarının öncesinde yıldız sembolünü kullandığını hatırlayana dek. DMG bu ilhamın peşinden gitti ve üç …

Yazı: Aykut Başaran

Mercedes Amblemi Nereden Geliyor?

1902’den itibaren DMG, başarısını kanıtlamış olan Mercedes’in patentine sahipti. DMG’nin tüm bu başarılarına rağmen ticari ve karakteristik marka amblemi eksikliği vardı ve markalarının gelecekte insanların aklında nasıl yer edeceği muğlaktı. Ta ki Daimler, Paul ve Adolf, babalarının öncesinde yıldız sembolünü kullandığını hatırlayana dek. DMG bu ilhamın peşinden gitti ve üç uçlu amblemin ticari başvurusunu yaptı. Sonunda bu amblemin de patentini alabildiler ve araçların ön radyatör bölgesini süslemeye başladı. Dünyaca meşhur üç uçlu Daimler-Motoren-Gesselschaft yıldızı Mercedes markası ile çevrelendi.

Yıllar Boyu Modeller Arttı ve Alman Grubunun Değerli Parçalarından Oldu!

Her bir modeli bir harf ile ifade etmeye karar verdiler. Bu harfler araçların segmentlerini belirliyordu. Her bir segment yükseldiğinde de hem motor kapasitesi hem konfor açısından araçlar bir üst seviyeye çıkıyordu. Bu modellerin harfleri ilk zamanlarda başlıca ‘’C, E ve S’’ idi. Daha sonrasında oldukça çeşitlendi ve çok daha fazla model ortaya çıktı.

İlk C-Serisi: 202

1993 yılında üretimine başlanan C serisi W202 kasa kodu ile çıkış yaptı. W201’in muadili olarak sedan tipiyle piyasaya sürüldü ve otomobil sevenlerin gönlünü fethetmeye başardı. 4 kapılı C serisi 2022 yılından itibaren 4MATIC sistemini kullandı ve artık yol tutuşu için 4 çeker teknolojisini kullanmaya başladı.

Orta Segmentten Üst Segmente: E-Serisi

Yıllar içerisinden birçok dönüşüme uğramış E serisi, Mercedes’in en sevilen modellerinden biri olmayı başarmıştır. 1953 yılında W120 ve W121, ilk orta lüks sınıfına giren modellerdendir. 1968 yılında tekrardan tasarlanan W113 ve W115 kasa kodlu modelleri ilk kez 6 silindirli motor ile çıkış yapmıştır. Artık kasalar daha uzun üretilmeye başlanılır. Takvimler 1976 yılını gösterdiğinde W123 tasarlanır ve seride C, S, F ve V kodları ile farklı farklı kasalarda üretilmeye başlandı. 1993 yılında W124 kasası makyajlanıp E-Serisi’nin gerçek atası olarak kabul edilmesini sağlayan görünümüne sahip olur. 1995 yılında ise W210 modeli ile ilk kez lüks üst segment olarak üretilir ve S kasa ile birlikte piyasaya çıkar.

Üst Segment Araçlar Atası: S-Serisi

1972 yılında lansmanı yapılmış W116 kasa kodu ile artık S-serisi resmi olarak üretilmeye başlanmıştı. 6.9 litre kapasiteli motoru ile 0-100 km/h’ye çıkması sadece 7.7 saniye idi. Aynı zamanda ilk Abs fren sistemli seri üretim aracıdır. 1979 yılında klasik olarak bildiğimiz kasalardan Bruno Sacco ve ekibi tarafından tasarlanan W126 kasa kodu ile yenilikler katarak çıkış yapmıştır. Dünyada ilk darbe emici sistemi kullanan araçtır. Birçok kişi tarafından da makam aracı olarak kullanılmıştır. Takvimler 1991 yılını gösterdiğinde ise W140 kasa kodu ile yeni bir modeli çıkmıştır. Birçok insanın en iyi S-Serisi olarak nitelendirdiği bu seri Bruno Sacco’nun ustalık eseri olarak bilinir. Araç elektronik açıdan çok fazla geliştirilmişti. Çoğu teknoloji ilk defa kullanılmıştı. ‘’S’’ ibaresinin sayıların önünde yazan ilk araçtır aynı zamanda. Sonrasında ağırlık açısından çok fazla eleştirilen W220 kasa kodu ile 1998 yılında bir diğer modeli piyasaya sürüldü. W140 modeline göre çok daha hafifti. Bir sonraki modellerde de araç içi süspansiyon ve motor geliştirmeleri yapıldı ve artık S-Serisi bir makam aracı olarak bilinmeye başlandı.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir