Yazı: Aykut BaşaranHepimizin yollarda çoğunlukla gördüğü, belki bir çoğumuzun sahibi olmak istediği, tasarımları ve gelişmiş motor teknolojileri ile konfor, güç ve zarafeti yıllardır aynı anda ortaya koymuş Alman Grubunun ev sahipliği yaptığı Mercedes Benz’in tarihçesine gelin birlikte bir göz atalım. Her Şeyin Yapı Taşlarını Oluşturan Kişi: Gottlieb Daimler Takvimler 17 Mart 1834 yılını gösterdiğinde Shorndorf’da …
Yazı: Aykut Başaran
Hepimizin yollarda çoğunlukla gördüğü, belki bir çoğumuzun sahibi olmak istediği, tasarımları ve gelişmiş motor teknolojileri ile konfor, güç ve zarafeti yıllardır aynı anda ortaya koymuş Alman Grubunun ev sahipliği yaptığı Mercedes Benz’in tarihçesine gelin birlikte bir göz atalım.

Her Şeyin Yapı Taşlarını Oluşturan Kişi: Gottlieb Daimler
Takvimler 17 Mart 1834 yılını gösterdiğinde Shorndorf’da dünyaya gözlerini açtı. Fransa’da bir süre çalıştıktan sonra 1857 ve 1859 yılları arasında Stuttgart’daki Politeknik okulunda eğitimine devam etti. Geislingen’de çizim uzmanı olarak çalışmaya başladı. 1863 yılının sonlarına doğru Wilhelm Maybach ile tanıştı ve Reutlingen’deki bir atölyeye denetimci olarak atandı. 1872 yılında Otto’nun dört zamanlı motor teknolojisini öğreneceği motor üreticisi olan Deutz Motor Fabrikaları’nda teknik yönetici konumuna geldi. Yönetici ile yaşadığı anlaşmazlıklar sonucunda 1882 yılında bu firmadan ayrıldı. Cannstadt’daki villasının serasında dört silindirli motorları üretmek ve geliştirmek için serasına bir atölye kurdu ve ‘’Büyükbaba Saati’’ olarak da biline içten yanmalı bir motor geliştirdi.

Servet Hızla Bitti ve Yeni Ortaklar Gerekti…
Yaptığı testler sonucunda servetini kısa sürede eritti ve yeni iş ortaklarına ihtiyaç duydu. Takvimler 28 Kasım 1890’da Max Duttenhofer ve ortağı Wilhelm Lorenz ile birlikte ‘’Daimler-Motoren-Gesellschaft’’’ı kurdu. Fakat Duttenhofer sadece sabit motorlar üretmek isterken Daimler büyük resmi görüp otomobil üretmek istiyordu. Maybach tarafından üretilen ve geliştirilen Phoenix motoru sayesinde Daimler’in motoru dünya çapında otomobil severlerin oldukça ilgisini çekti. Gottleib DMG’nin teknik yönetim kurulunda genel müfettiş pozisyonuna sahip oldu. Maalesef bu hızlı gelişimin devamını çok fazla göremedi. 6 Mart 1900 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Yılları boyu bilinen ve Mercedes’e ilham olmuş sözü ‘’Önemli olan sadece fikir üretmek değil, fikri uygulayabilmektir’’ idi.

Hepimizi İsmini En Az Bir Kere Duyduğu O İsim: Carl Benz
‘’İcat Aşkı Asla Öldürmez’’ lafı ile bilinen Carl Benz, takvimler 25 Kasım 1844’de Karlsruhe’de dünyaya gözlerini açtı. 1846 yılında babasını kaybetti. Sınırlı imkanlara rağmen annesi Benz’i dil okuluna gönderdi ve Benz bu eğitimin ardından makine mühendisliği eğitimi aldı. Genç mühendis kısa sürede çilingirlikten tasarımcı ve atölye şefi pozisyonuna yükseldi. 1871 yılında Benz, Mannheim’de teknisyen August Ritter ile ilk şirketi olan ‘’Carl Benz ve August Ritter, Mühendislik Atölyesi’’’ni kurdu. Ritter’in yaptığı birkaç hareketten sonra güvenilmez bir ortak olduğunu gören Carl Benz karısı Bertha Ringer’ın drahoması ile tazminatını ödeyerek şirketin yönetimini ele aldı. Tarihler 1878 yılını gösterdiğinde Benz, iki zamanlı motor üzerinde çalışarak ‘’Atsız Araba’’ hedefini gerçekleştirmeye çalıştı. Uzun uğraşlar sonucunda 1879 yılında çalıştırmayı başardı. Ekin hissedarı olarak 1882’de ‘’Gasmotorenfabrik Mannheim’’ şirketini kurdu. Benz’in şirketteki hissesi oldukça düşüktü ve teknik alanlarda çok az söz sahibiydi. Ortakları sabit motorlar üreterek güvenli iş yapmayı istiyorlardı. Benz, şirketten ayrıldı ve yeni ortakları Max Rose ve Friedrich Willgelm Esslinger ile güçlerini birleştirerek ‘’Benz & Co. Ren Motor Fabrikaları Mannheim’’ şirketini kurdular ve iki zamanlı ‘’Benz Sistemi Motorunu üretmeye başladılar. Yatırımcılar bu motor üzerinde kuşkucu oldukları için Benz çözümü yatırımcıları değiştirmekte buldu. Julius Ganss ve Friedrich von Fischer, Mayıs 1890 yılında yatırımcısı oldu ve sabit araçlar motorları üretiminin kombinasyonu başarıya ulaştı.
