Yazı: Aykut Başaran Son zamanlarda oyun geliştiricilerin çokça kullandığı, ara yüzü diğer yazılım dillerine ve oyun geliştirme programlarına göre nazaran daha basit ve ergonomik olan Unreal Engine’ı gelin birlikte bir göz atalım. Geliştiricisi Kim? Unreal Engine 1998 yılında Epic Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan birinci şahıs nişancı oyunlarında kullanılan bir oyun motoruydu. İlk ismi ise …
Yazı: Aykut Başaran
Son zamanlarda oyun geliştiricilerin çokça kullandığı, ara yüzü diğer yazılım dillerine ve oyun geliştirme programlarına göre nazaran daha basit ve ergonomik olan Unreal Engine’ı gelin birlikte bir göz atalım.
Geliştiricisi Kim?
Unreal Engine 1998 yılında Epic Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan birinci şahıs nişancı oyunlarında kullanılan bir oyun motoruydu. İlk ismi ise sadece ‘’Unreal’’ idi. Daha sonrasında geliştirmeler ile birçok türde oyunun geliştirilmesinde kullanıldı ve kullanılmasına olanak sağladı.

Unreal Engine 1
Takvimler 1996’yı gösterdiğinde lisans sahiplerine sunulmuş, C++, Assembly ve UnrealScript ile geliştirilmiştir. Windows, Linux, Mac OS, Mac OS X, Dreamcast ve PlayStation 2 platformlarına destek sağlamıştır. İlk resmi çıkışını 1998 yılında Unreal ile gerçekleştirmiştir. İlk sürüm çarpışma algılama, motor tarama, görüş yeteneği, ağ işlemleri ve dosya sistemi yönetimini bir araya getirmişti.

Daha Gelişmiş Daha Hızlı!
Lisans sahiplerine 2001 yılının Ocak ayında sunulan Unreal Engine 2, C++ ve UnrealScript ile geliştirilmişti. Windows, Linux, Xbox, PlayStation 2 ve GameCube platformlarına destek sağlamıştır. 2002 yılında ise ilk çıkışını America’s Army ile gerçekleştirmiştir. Motorda çekirdek kodları ve tarama motoru tamamen sıfırdan yazılmıştı. Ek olarak ise ilk olarak motorun önceki sürümü ile gelmiş olan UnrealEd 2’yu ve kısa bir süre sonra da Karma fizik motoru geliştirme kiti ile birlikte gelen UnrealEd 3’yi beraberinde kullanıcılara sundu.

Günden Güne Değişiyor ve Daha Çok Olanak Sağlıyor!
Unreal 3’ün 2006 yılında piyasaya sürülmesi ile birlikte artık grafikler çağ atlamıştır. Animasyon sistemi ve oyun geliştirme aracı sunmaktaydı. Bu motor birçok oyun şirketi tarafında kullanıldı. Bioshock, Batman: Arkham City ve Mass Effect gibi oyunlar bu motor ile geliştirildi. Takvimler 2014 yılını gösterdiğinde piyasaya artık Unreal Engine 4 sürüldü. C++ dili kullanılarak yazılan ve DirectX 11’i destekleyen bu sürümü artık kendisini 2 adım öteye taşımıştı. Artık bilgisayarlarda daha optimize çalışıyordu. Herkesin öğrenebilmesi için arayüzü daha da basitleştirilmişti.

Ve o Sürüm Unreal Engine 5!
Unreal engine 5, 5 Nisan 2022 yılında çıktı. Artık çok daha optimize ve çok daha gelişmiş bir sürümdü. Nanite, Lumen, Metahumans gibi yenilikleriyle birlikte neredeyse bütün platformlarca uyumluydu. Çok yüksek detaylı nesnelerin işlenmesine olanak sağlıyordu. Ortam ışığını gerçek zamanlı bir şekilde sahnelere yansıtabiliyor ve araç setleriyle birlikte yüksek kaliteli araçları ve insan modellerini geliştirilen oyunlarda kullanılabilir hale getiriyordu.