Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Engellere Rağmen Yola Devam: Audi

Yazı: Aykut Başaran Audi satışlarına tüm hızıyla devam ederken karşısına çok büyük bir engel çıktı. O da İkinci Dünya Savaşı’ydı. O döneme kadar her şey gayet güzel bir şekilde ilerliyordu. Fakat Almanya’daki Hitler yönetimi ve hemen arkasından gelen savaş ile birlikte Audi binek araç üretimine son vermek zorunda kaldı. Hitler, Audi’den zırhlı araç üretmesini istedi. …

Yazı: Aykut Başaran

Audi satışlarına tüm hızıyla devam ederken karşısına çok büyük bir engel çıktı. O da İkinci Dünya Savaşı’ydı. O döneme kadar her şey gayet güzel bir şekilde ilerliyordu. Fakat Almanya’daki Hitler yönetimi ve hemen arkasından gelen savaş ile birlikte Audi binek araç üretimine son vermek zorunda kaldı. Hitler, Audi’den zırhlı araç üretmesini istedi. Audi ise bu alana yönelerek İkinci Dünya Savaşı içerisinde zırhlı araç üretmeye başladı. Bu durum savaş içerisindeki dengeleri Almanya’nın lehine çevirdi. Audi binek araçlarda olduğu gibi zırhlı araç üretiminde de oldukça iyi iş çıkarmıştı.

Hedef Fabrikalar!

Bu üretimler sonucunda Hitler tarafından Avrupa’nın işgali çok daha basit olurken zırhlı araçlarla Avrupa’nın iç kısımlarına doğru son derece süratli bir ilerleme kaydediliyor. Bu süreçte Müttefik Birlikleri Audi fabrikalarını hedefleri arasına koymaya başlıyor. Savaştan sonra Almanya’nın bölünmesi ile birlikte, Audi’de bölünüyor. Ana üretim tesisi ülkenin doğu kısmında kalıyor. Bunun üzerine Auto Union birliği bozuluyorken Audi üreticileri Batı Almanya tarafındaki üretimlerine devam ediyor. Doğu kısmındaki ana fabrika farklı bir isim ile araç üretimine bir süre devam edip kapanmak zorunda kalıyor.

Buhran Dönemi Sonrası Yükseliş!

Savaştan aldıkları yaraları sarmak için çalışmalara başlamayan Audi farklı ortaklıklar ve araç piyasasını geliştirecek modelleri ile yeniden ön plana çıkmaya başladı. Savaş sonrası en çok dikkat çeken aracını takvimler 1965 yılını gösterdiğinde araç severlerin beğenisine sundu. 72 beygirlik ve 4 kapılı ilk araç olan model ile kendini yeniden piyasanın en tepesine yerleştirmeyi başaran Audi, 1970 yılında ise dünyanın en iyileri arasında bulunun motorsiklet üreticisi NSU firması ile birleşme kararı aldı.

ABD Tarafından Dava Edildi!

Savaş sonrası yükseliş Audi için tam olarak bir çıkış noktası olmuştu. Audi bu dönemde, daha öncesinde hiç karşılaşmadığı bir kriz ile karşılaştı. 1980 yılında ürettiği ‘’5000’’ modelleri aşırı hızlanma sebebi ile ABD’de dava edildi. Üstelik Audi’nin bu araçlarındaki hatanın kazalara sebep olduğu ve bunların iddianamede de yer alması, Audi’yi kapanmanın eşiğine sürükledi. Dava bir şekilde Audi’nin lehine sonuçlandı ve bu tehlike ortadan kalktı.

Audi Lekelenmekten Kurtuldu!

Yapılan araştırmalara göre ABD’de de Henry Ford’un sahibi olduğu Ford Company markası için yapılanın Audi markası için de yapılmak istendiği ve kazaların araçların kontrolsüz hızlanma nedeni ile değil, tamamen sürücü hataları ile ilgili olduğu bir belgesel ile ortaya çıkarıldı ve marka lekelenmekten kurtuldu. O yıllardan günümüze kadar Audi hem lüks hem spor hem de günlük binek orta segment araçları ile kendi reklamını kendi kendine yapan bir marka haline geldi. Motor hacimlerinde dolayı her ne kadar emisyon konusunda eleştirilere maruz kalsa bile hala daha en çok kullanılan ve sevilen markalar arasında zirvede olmayı başarmakta.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir