Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Her Zaman Galip: Google

Yazı: Aykut Başaran Hepimizin yıllardır kullandığı, internet arama motorları ile bizi tanıştıran, arama sonuçları en doğru ve en hızlı olan Google’ın kuruluşuna, yükselişine ve o macera dolu yolda neler olduğuna gelin birlikte bir göz atalım. Google Nasıl Kuruldu? Google, birçok başarı öyküsünden de aşina olduğumuz gibi garajdan doğan bir fikirdi. Stanford öğrencisi genç girişimciler Larry …

Yazı: Aykut Başaran

Hepimizin yıllardır kullandığı, internet arama motorları ile bizi tanıştıran, arama sonuçları en doğru ve en hızlı olan Google’ın kuruluşuna, yükselişine ve o macera dolu yolda neler olduğuna gelin birlikte bir göz atalım.

Google Nasıl Kuruldu?

Google, birçok başarı öyküsünden de aşina olduğumuz gibi garajdan doğan bir fikirdi. Stanford öğrencisi genç girişimciler Larry Page ve Sergey Brin tarafından yaratıldı. İlk başlarda sadece World Wide Web’deki siteleri önem sırasına göre listelemek üzerine kurulan Google’ın adı aslında Backrub idi. İnternet sitelerinden bilgiler toplanmasıyla birlikte bu verilerle bir sıralama oluşturmasıyla Backrub, Silikon Vadisi’ndeki büyük yatırımcıların ilgini çekti. Takvimler 1998 yılını gösterdiğinde Sun Microsystems’in kurucu ortaklarından Andy Bechtolsheim, ‘’Google Inc.’’ Adına 100 bin dolarlık çek yazdı ve Google artık resmi olarak kurulmuş oldu.

Larry ve Sergey İkilisi

İlk yatırımları ile birlikte Google, önce Kaliforniyadaki evlerindeki bi garaja daha sonrasında ise merkezi olan Googleplex’e taşındı. Larry ve Sergey’in hikayesi 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde başladı. Orada bilgisayar bilimleri eğitimi alan Sergey’e, bilgisayar bilimleri alanında yüksek lisans eğitimine devam etmek için Stanford’da gezmeye gelen Larry’i gezdirme görevi verildi. Bu şekilde kader onların yollarını kesiştirmişti ve ilk başlarda yurt odasında çalışmaya başlayan ikili, daha sonra da garajda çalışarak Google’ın temellerini attı.

Larry Page Kimdir?

Bilgisayar ve girişimcilik alanıyla ilgilenen ve bu alanlarda bir şeyler yapmak isteyen çoğu kişi Google’a ‘’Larry Page Kimdir?’’ yazıp aratmıştır. Asıl adı Lawrence Edward Page olan, 26 Mart 1973 yılında dünyaya gözlerini ABD’nin Michigan eyaletinde açan ve Bilgisayar Bilimleri üzerine lisans eğitimi almış bir girişimciydi. Babası da Michigan Devlet Üniversitesi’nde bilgisayar bilimler profesörü olduğu için Larry, çok küçük yaşlarda bilgisayarla haşır neşir olmaya başlamıştı. Lisansüstü eğitimi için Stanford’a kabul edildi ve 2015 yılına kadar Google CEO’luğunu yürüttükten sonra Google’ın üst kuruluşu olarak ‘’Alphabet’’ kuruldu. 2019 yılına kadar da Alphabet’in CEO’luğunu yapan Larry, 2019’un Aralık ayında görevinde ayrıldı ve Alphabet’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmakta.

Sergey Brin Kimdir?

Takvimler Rusya’nın Moskova şehrinde, 21 Ağustos 1973 yılında doğdu. Çok geçmeden 1979 yılında ise ailesi ile ABD’ye taşındı. Bilgisayar bilimleri üzerine lisans eğitimini Maryland Üniversitesinde tamamladıktan sonra yüksek lisans için Stanford Üniversitesine girdi. Önce Google’ın, sonra da Alphabet’in başkanlığını yaptı. Aralık 2019’da başkanlık görevinden ayrıldı fakat hala Google’ın hissedarları arasında yer almakta ve Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürmekte.

Alphabet Nedir?

Google 50 ülkede kurduğu merkezlerle ve 60 binin üzerinde çalışanı ile algoritmasını geliştirdi ve artık görsel tabanlı aramalar yapmak, daha öncesinde yaptığın aramaları kullanıcıların önüne çıkarmak gibi birçok algoritmayı da içinde barındırıyor. Google şu an Alphabet’in bünyesinde olarak gözüküyor. Peki nedir bu Alphabet? Alphabet içerisinde birçok kuruluşu barındıran bir holding aslında. Google ile birlikte Youtube, Gmail, Android ve Google servisleri 2015 yılından beri bütünüyle Alphabet bünyesinde toplanmakta. Algoritmalarının çağ ötesinde olmasıyla ne kadar varyasyonu çıksa da hiçbir arama motoru Google’ın önüne geçemedi ve hala en çok kullanılan arama motoru ünvanını taşımakta.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir