Yazı: Cihan Akın GünaydınMitomani HastalarıMitomani Nedir? Yalan söylemenin hastalık haline dönüşmesi ve onun bir alışkanlık haline gelmesi diyebiliriz. Mitomani, Yunanca muthos (efsane) ve Latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.BelirtileriMitomani olan bireyler, normal yalan söyleyen bir bireye göre çok daha inandırıcı yalan söylerler. Zira ; zihinlerinde o yalana inanırlar ve onu karşı tarafa daha gerçekçi …
Yazı: Cihan Akın Günaydın
Mitomani Hastaları
Mitomani Nedir? Yalan söylemenin hastalık haline dönüşmesi ve onun bir alışkanlık haline gelmesi diyebiliriz. Mitomani, Yunanca muthos (efsane) ve Latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.

Belirtileri
Mitomani olan bireyler, normal yalan söyleyen bir bireye göre çok daha inandırıcı yalan söylerler. Zira ; zihinlerinde o yalana inanırlar ve onu karşı tarafa daha gerçekçi aktarmış olurlar. Dikkatleri üzerine çekmek için yoğun bir istek ve arzu duyan kişi bunu başarabilmek adına olayları inanılmayacak derecede büyütmeye, abartmaya, dramatize etmeye başlar. Bunu sağlamak için de mecburen yalana başvurur. Patolojik yalancılar genellikle kendilerini doğruyu söylediklerine ikna ederler ve bu da yalan makinesi testlerini ve diğer sorgulamaları değiştirebilir. Bir yalanı yakalandığında, patolojik yalancılar düşmanca davranmaya veya yalan söyledikleri gerçeğini göz ardı etmeye çalışırlar.

Tedavi
Mitomani tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri yalan söyleme davranışının başka bir psikiyatrik hastalığın belirtisi olup olmadığı eğer eşlik eden bir ruhsal rahatsızlık varsa buna yönelik; antidepresan, antipsikotik veya sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Mitomanik kişilerin tedavisinde psikoterapi oldukça önemlidir. Ayrıca teşhis sonrası hasta yakınlarının da psikolojik yönden desteklenmesi gerekir.

Mitomaninin terapisinde kişilerin kötülük yapma amacıyla değil; psikolojik bir dürtüyle yalan söylediği kabul edilerek, fark edilen yalanlara kızgınlıkla veya suçlamayla tepki gösterilmemelidir. Mitomanik kişilerin yalan söylediği fark edildiğinde, konuşma daha fazla devam ettirilmeden, o noktada sona erdirilebilir. Bu davranış esnasında, yalan söylemeye devam edildiği takdirde, kendisiyle konuşulmayacağı belirtilebilir. Bu gibi negatif pekiştirme davranışlarıyla kişilere doğruyu söyleme alıştırılabilir.
