Haber: Meryem Nur Ceylanhttps://www.istanbulmodern.org/trEski Antrepo ve şimdi ‘İstanbul Modern’ olarak bildiğimiz Karaköy İskelesi’ne yakın konumdaki sanat müzesi, restorasyon sürecinden çıkıp 4 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilerine tekrar açtı.İstanbul Modern, ülkemizin ilk çağdaş ve modern sanat müzesi imzasını taşımasıyla bilinirken aynı zamanda İtalyan mimar ve İtalya Cumhuriyet Senatosu üyesi Renzo Piano’nun öncülük ettiği “Renzo Piano Building Workshop (RPBW)” …
Haber: Meryem Nur Ceylan
https://www.istanbulmodern.org/tr
Eski Antrepo ve şimdi ‘İstanbul Modern’ olarak bildiğimiz Karaköy İskelesi’ne yakın konumdaki sanat müzesi, restorasyon sürecinden çıkıp 4 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilerine tekrar açtı.
İstanbul Modern, ülkemizin ilk çağdaş ve modern sanat müzesi imzasını taşımasıyla bilinirken aynı zamanda İtalyan mimar ve İtalya Cumhuriyet Senatosu üyesi Renzo Piano’nun öncülük ettiği “Renzo Piano Building Workshop (RPBW)” tarafından tasarlandı. Yapı, Piano’nun Türkiye’deki ilk projesi olarak da biliniyor.

Ziyaretçilerin Gözünden Mimariye Genel Bir Bakış
Beş kat ve 10.500 m2’ye sahip olan modern müze;
- Fotoğraf,
- Sergi,
- Pop-up galeri,
- Personel ofisleri,
- Çok amaçlı odalar,
- Kütüphane,
- Eğitim atölyeleri,
- Kafe ve mağaza barındırmaktadır.
İlhamını Boğaziçi sularından almış. Bu sebeple de günün değişen zaman aralıklarında güneş ışığı ve suların yansımasıyla çeşitli görsel şölenler oluşmakta.
Ziyaretçilerine tasarımı ve nitelikleriyle benzersiz bir deneyim sunan İstanbul Modern, günümüze uyarlanmış zengin sanatsal yapılarıyla birlikte beş farklı sergiyi gözler önüne seriyor.
Şimdi bunlara kısa bir göz atalım!
YÜZEN ADALAR

İlk kez sergilenecek eserleri kapsayan Yüzen Adalar, 280’den fazla yapıtı tek bir yerde toplamıyor. Eserlerin tamamını müzenin farklı bölümlerinde ziyaretçilere sunuyor. Yüzen Adalar, aslında sanatçıların sınır tanımayan zihinlerine ve hayal güçlerine vurgu yaptığı için bu adı taşımaktadır. Sanatçıların bir yere ait olduklarını, aynı zamanda özlerinin bir köke bağlı olduğunu unutturmadan ürettikleri eserleri de sınırlar ötesine taşıyor. Ayrıca, coğrafya gibi beşeri unsurları tanımadan ve bu engellere takılmadan yaratıcılığı geliştirmenin hedeflendiği belirtiliyor.
NURİ BİLGE CEYLAN: BAŞKA BİR YERDE

Açılışını çok yönlü ve kendine özgü bir yönetmen olan Nuri Bilge Ceylan’ın “Başka Bir Yerde” adlı fotoğraf sergisiyle yapan İstanbul Modern, Ceylan’ın çalışmalarının vurgulamak istediği noktaları ele alıyor.
Ceylan, hayatlarımızın yaşadığımız yerküre ile bağımsız olmadığını, bu ikilinin hep bir arada daim olacağı ve yaşanan deneyimlerin yadsınamaz olduğu düşüncesine hakim.
Sergisinin isminde geçen “başka yer” ifadesi de aslında sanatçının yolculuk yaptığı ülkeleri hatırlatıyor. Nuri Bilge’nin filmlerinden akıllara kazınan karakterlerin devamlı olarak “başka bir yerde” olmayı arzulamasına da atıfta bulunmuş oluyor.
HEP BURADAYIZ

Kadın sanatçıları desteklemek, eserlerini görünür kılmak ve ürettikleri sanat eserlerini ön plana çıkarmak için “Kadın Sanatçılar Fonu” aracılığıyla 2016’da İstanbul Modern’e katılmış bir sergidir.
“Hep Buradayız” ismi, “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” adlı makalenin sahibi feminist sanat tarihçisi Linda Nochlin’in 1970’li yıllara göndermede bulunmak için oluşturulmuş.
Sanatçılar: Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner, Selma Gürbüz, Nilbar Güreş, Sibel Horada, Bengü Karaduman, Zeynep Kayan, Ayça Telgeren, Güneş Terkol, Burcu Yağcıoğlu.
RENZO PİANO: YERİN RUHU

Sergiye ruhunu veren bu isim, Renzo Piano’ya ait olan yapıların çevresinde bulunan fiziksel ögeleri, somut değerler ile bir bütün haline getirmeyi amaçlaması üzerine koyulmuş. Aynı zamanda hatırlatmalıyız ki Boğaziçi, yapıların yaratılış sürecinde vazgeçilmez bir önem taşıyor.
Renzo Piano’nun sanatsal kariyeri boyunca gerçekleştirmiş olduğu birbirinden yaratıcı projeler ile İstanbul Modern’in kök saldığı zamanlardan günümüze dek geçirdiği evreler de sergide yer alıyor.
MİMARİNİN İNŞASI

Son olarak ise İstanbul Modern’in yapım sürecini fotoğraflayan Cemal Emden’in kadrajından “Mimarinin İnşası” adlı sergiye odaklanıyoruz.
İzleyiciyi, fotoğrafın icat edilmesinden bu yana geçen sürede mimari alanla ilişkilendirmenin üstüne düşülmesini hedeflediği anlaşılıyor.
Sergi dört bölümü kapsamı altına alıyor. Bunlar sırasıyla;
- Mimari,
- Boşluğun Sınırlandırılması,
- Mimarinin İnşası,
- Çalışanlar, şeklindedir.
Bu sergi bölümlerini detaylı bir deneyim içinde yaşamak için İstanbul Modern’i ziyaret etmenizi mutlaka öneriyoruz!
Ziyaret saatleri ve ücretler hakkındaki bilgiler aşağıdaki gibidir:
Ziyaret Gün ve Saatleri:
Pazartesi / Kapalı
Salı Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar / 10.00-18.00
Perşembe / 10.00-20.00
(Dipnot: 1 Ocak ve dini bayramların ilk günleri de kapalı.)
Ücretler:
Tam: 120 TL
İndirimli (Öğrenci, Öğretmen, Emekli ve 65 Yaş Üstündekiler) 80 TL
Gruplar (10 kişi ve üzeri): 80 TL
Uluslararası Ziyaretçiler:
Tam: 200 TL
İndirimli (Öğrenci, Öğretmen,
Emekli ve 65 Yaş Üstündekiler) 150 TL
Gruplar (10 kişi ve üzeri): 150 TL
İstanbul Modern Üyeleri, Engelli Ziyaretçiler, 12 yaşından küçük çocuklar, ICOM, CIMAM, MMKD Kart Sahipleri: Ücretsiz
Perşembe günleri Türkiye’de ikamet eden ziyaretçilere ücretsizdir.
(Salı günleri saat 14.00 – 18.00 arası,
18 – 25 yaş aralığında ve Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsizdir.)

Sanatla kalın!