Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Çeyrek Hayat Krizi

yazı: Şevval ÖzbekModernleşen dünya ile de Quarter Life Crisis olarak bilinen Çeyrek Hayat Krizi ile mücadele eden yetişkin sayısı her geçen gün artmaktadır. Çoğunlukla 25 yaşlarındaki kişilerde görülen yoğun içsel karmaşa, belirsizlik ve kaygı hali olarak da tanımlanılabilir. Başka bir deyişle sistem yüzünden 25 sene boyunca inşa ettiği hayatı beğenmeyen veya o hayatın kendine uygun …

yazı: Şevval Özbek

Modernleşen dünya ile de Quarter Life Crisis olarak bilinen Çeyrek Hayat Krizi ile mücadele eden yetişkin sayısı her geçen gün artmaktadır. Çoğunlukla 25 yaşlarındaki kişilerde görülen yoğun içsel karmaşa, belirsizlik ve kaygı hali olarak da tanımlanılabilir. Başka bir deyişle sistem yüzünden 25 sene boyunca inşa ettiği hayatı beğenmeyen veya o hayatın kendine uygun olmadığını düşünen ama aynı zamanda bunca zaman yaptığı dünyayı yıkıp yeni bir hayata başlamaya cesareti olmayan kişilerin kafalarını kurcalayan düşüncelerdir. Bu yaşlardaki kişilerin %70’i toplumsal dayatmalar yüzünden seçtikleri mesleklerine mutlu değiller ve işleri ile duygusal bağ kuramıyorlar. Aynı zamanda bu kişilerden %20’si bu yüzden yaptığı işi sabote ediyor ve bu %70 kişinin yaklaşık olarak yarısı kendilerine daha uygun bir iş için maaşlarının düşmelerine razı olurlar.  

NE YAPABİLİRSİN?

1- Değişim küçük bir soru ile başlayabilir, bu yüzden sorular sorun. Hiçbir zaman soru sormaktan çekinmeyin. Doğru soruları sorduğunuzda doğru değişimlerin de ardından gelmesi mümkündür. Bu süreçte soru sormayı ertelememeye, problemlemi göz ardı etmemeye özen gösterin çünkü öbür türlü durumda sorun hala ortada olacak ve asla çözülmemiş ve hatta bir çığ gibi büyümüş olacak o bastırılmış duygular. Yüzleşmekten korkma! 

2- Sonrasında bu soruları, sorunları ve çözümlerini yazın. Bazen yazdıkça kafamızda dolanan düşüncelerin ve problemlerin ne kadar basit veya küçük olduğunu fark edersiniz. Bu tür spesifik konularda yazarak düşünmek çok yararlı olabiliyor. Yazmak istemiyorsan veya sana yetersiz ve eksik geliyorsa sesli söyle veya birileri ile konuş. Bu zamanlarda insanların sana sundukları perspektiflerin yararı büyük olabilir. 

3- Belki de en zor ama en önemli maddelerden birisi de vazgeçmek. Tüm bu süre boyunca uğruna çalıştığınız, çabaladığınız, uykusuz kaldığınız ama aynı zamanda sizi mutsuz eden bu durumdan vazgeçmeli ve yeni bir hayat için en azından bir adım atmalısınız. 

4- Aksiyon al! Bu madde yapılmadığı durumda tüm yapılan önceki maddeler ve emekler boşa gitmiş oluyor. Yanlış yolda olmama durumu doğruyolda olmak kadar değerlidir.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir