Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Casa Botter İlk Haftasında Yoğun İlgi Gördü.

haber: Eylül Giriftinoğlu15 Nisan 2023 tarihinde, Melike Bayık küratörlüğündeki “Düşler, Hakikatler” sergisiyle açılışını yapan Botter Apartmanı, Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi ismini aldı. Apartmanın restorasyonunu üstlenen İBB Miras, çalışmalarına 08.02.2022'de başlamıştı. Restorasyon çalışmaları 01.04.2023'te son buldu. Botter Apartmanı'nın hikayesi, içerisindeki ''Düşler ve Hakikatler'' isimli sergi, giriş saatleri ve giriş ücreti hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. …

haber: Eylül Giriftinoğlu

15 Nisan 2023 tarihinde, Melike Bayık küratörlüğündeki “Düşler, Hakikatler” sergisiyle açılışını yapan Botter Apartmanı, Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi ismini aldı.

Apartmanın restorasyonunu üstlenen İBB Miras, çalışmalarına 08.02.2022’de başlamıştı. Restorasyon çalışmaları 01.04.2023’te son buldu.

Botter Apartmanı’nın hikayesi, içerisindeki ”Düşler ve Hakikatler” isimli sergi, giriş saatleri ve giriş ücreti hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Botter Apartmanı’nın Hikayesi

 İstanbul‘un Rumeli yakasında, Beyoğlu ilçesi Asmalımescit Mahallesinde bulunan Botter Apartmanı İstiklal Caddesi üzerinde 235 numarada yer alır.

Bugünkü İsveç Konsolosluğu binasının yanında 1900’lerde Padişah II. Abdülhamid tarafından sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Hollanda uyruklu Jean Botter için inşa edilmiştir. Bina, dönemin ünlü mimarı Raimondo D’Aronco’un eseridir.

Cephesi bitki motifli bordürler, çiçeklerle bezenmiş insan başı figürleri ile süslü Botter Apartmanı, İstanbul’da inşa edilmiş Art Nouveau tarzı ilk bina olması nedeniyle mimarlık tarihi açısından önemlidir. Türkiye’de inşasında çelik konstrüksiyon kullanılan ilk apartman ve Pera Palas Oteli’nden sonra asansörü olan ikinci yapıdır. Botter Apartmanının giriş katı, “Botter Moda Evi” adıyla Türkiye’nin ilk modaevi olarak kullanılmıştır. Birinci derecede korunması gereken kültür varlığı olarak tescillidir.

Botter Apartmanı’nda bir dönem şair ve yazar Ferit Edgü de yaşamıştır.

Binanın Mimari Özellikleri

Dar ve uzun bir arsa üzerine inşa edildiğin için bina bitişik nizam olarak uzun ve yamuk tutulmuş bir dikdörtgen biçiminde inşa edilmiştir. Bodrum katı depo, yüksek tavanlı giriş katı mağaza olarak düzenlenmiş, birinci katı atölye ve depo, ikinci-üçüncü kat ile çekme katı konut olarak tasarlanmıştır. Günümüzde binanın birinci katı galeri olarak, ikinci katı ise çalışma alanı olarak değerlendirilmiştir.

Binanın batı cephesi hariç, tüm cepheleri sağır tutulmuştur. Batı cephe ise, süsleme özellikleri bakımından 19. yüzyıl Art Nouveau üslubunun en güzel örnekleri arasında kabul edilir. Bu cephede zemin kat, üç eşit dikdörtgen açıklığa bölünmüştür. Giriş kapısı en güneydeki açıklıktadır. Giriş kapısının bulunduğu bölümde alınlık kısmı çiçek, yaprak ve meyvelerden oluşan, yüzeyden taşkın bitkisel bezemeyle dekore edilmiştir. Bu kısım yan kısımlarındaki bir vazodan çıkan ve dağılan dallarla desteklenir.

fotoğraf: Eylül Giriftinoğlu

Botter Apartmanı’nın Giriş Ücreti ve Giriş Saatleri

Botter Apartmanı’nı ziyaret etmek isteyenlerin aklındaki en büyük sorulardan biri de giriş ücreti ve giriş saatleri. Botter Apartmanı’nı pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

”Düşler ve Hakikatler”

Apartmanın giriş katında ”Düşler ve Hakikatler” sergisi bulunuyor. Üst katta ise küçük bir kütüphane ve çalışma alanları bulunuyor.

fotoğraf: Eylül Giriftinoğlu

Melike Bayık küratörlüğünde hazırlanan sergi, farklı disiplinlerden sanatçıların eserleri ile, rüya, hatırlama, canlanma ve uyanış gibi soyut kavramlarla gerçek bir uykudan dinlenmiş, kendisiyle ve sokakla bütünleşmiş olarak uyanmayı odağına alıyor.

fotoğraf: Eylül Giriftinoğlu

Yaşanılan tüm yıkımlar ve inşalar arasında, geçmiş ve geleceğin çeşitli ihtimalleri üzerine kurulan tüm anlatılar bu sergide bir köprü görevi ile izleyici aktarılıyor. Dün ve bugün ve hatta yarın arasında tahayyül dolu bir bağ kuran sergi, düşler ve hakikatler ışığında iyicil ihtimallerin, şifalı gerçekliklerin, beşerin ulaştığı sosyolojik-psikolojik katmanlı kimliklerin bir izdüşümünü sunuyor.

fotoğraf: Eylül Giriftinoğlu

Disiplinler arası üretimleri ile sergide yer alan sanatçılar, Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol Emir Yağmurca’nın eserlerinden oluşan Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleştirilen “Düşler, Hakikatler” sergisi 16 Temmuz 2023 tarihine kadar Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi’nde görülebilir.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir