Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Oyun Devinin Başarı Hikayesi: Steam

yazı: Aykut BaşaranBugün milyonlarca oyun geliştirme firmasını oyun severler ile buluşturan, oyun dağıtım firmalara dünya çapında erişim sağlayan ve aynı zamanda da oyunlarıyla dünya çapında video oyun severlerin gönlünü kazanmış Steam’in hikayesine gelin birlikte göz atalımHer Şey Nasıl Başladı?Steam, Valve Corporation tarafından 2003 yılında geliştirilen bir dijital oyun dağıtım platformudur. İlk başta sadece Valve oyunlarını …

yazı: Aykut Başaran

Bugün milyonlarca oyun geliştirme firmasını oyun severler ile buluşturan, oyun dağıtım firmalara dünya çapında erişim sağlayan ve aynı zamanda da oyunlarıyla dünya çapında video oyun severlerin gönlünü kazanmış Steam’in hikayesine gelin birlikte göz atalım

Her Şey Nasıl Başladı?

Steam, Valve Corporation tarafından 2003 yılında geliştirilen bir dijital oyun dağıtım platformudur. İlk başta sadece Valve oyunlarını içeren bir platform olarak başladı, ancak zamanla diğer oyun geliştiricilerinin oyunlarını da ekledi. Dünya çapında oldukça kullanılmaya ve oyunların dijital olarak oynanmasına olanak sağladı. 

Bir Alışkanlıkla Karşı Karşıyalardı Ama

O zamanlar, oyunlar sadece kutulu sürümleriyle satılırdı ve indirilebilir oyunlar çok yaygın değildi. Ancak Steam, oyun severlere oyunlarını indirme, güncelleme, yedekleme ve paylaşma gibi birçok kolaylık sunarak oyun satın alma deneyimini radikal bir şekilde değiştirdi. Böylece artık oyuncular kutulu oyunları satın almak için mağazalara gitmek zorunda kalmıyorlardı. Artık bilgisayarlarını sıfırladıklarında oyunların kayıt dosyalarını yedeklemek zorunda değillerdi. Bu anlayışla birlikte Steam kayıt dosyaları problemine de çözüm bulmuş oldu. Böylelikle insanlar kutulu oyunlardan daha çok dijital oyunlara yönelmeye başladı.

Artan Talep ile Birlikte Kütüphane Genişlemeye Başladı

Steam, zamanla daha fazla oyun geliştiricisi tarafından keşfedildi ve daha fazla oyun platforma eklendi. Bu, daha fazla oyuncunun Steam’i kullanmasına ve PC oyunculuğunu daha da popüler hale getirmesine yol açtı. Konsollar tabii hala yaygındı ve hala kutulu oyun kültürünü koruyordu. Uzun süre boyunca da korumaya devam etti ama PlayStation 3’ün çıkmasıyla birlikte artık platform üzerinden oyun indirme, konsollar tarafında da hakim olmaya başladı. 

Kendi Ağını Oluşturmaya Başladı!

Steam, oyunlara ek olarak Steam Community adında bir sosyal ağ platformu da ekledi. Bu özellik sayesinde, oyun severler arkadaşlarıyla bağlantı kurabilir, sohbet edebilir ve oyunlarla ilgili içerikleri paylaşabilirler. Bu sayede Steam, sadece bir oyun mağazası olmaktan çıktı ve daha sosyal bir platform haline geldi.

Fiyatlandırma ve Anlaşmalar Konusunda Marka Haline Geldi!

Bugün, Steam dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan en büyük dijital oyun dağıtım platformlarından biridir. Oyunlar, genellikle kutulu sürümlerinden daha uygun fiyatlarla sunulur ve sık sık indirimlerle desteklenir. Ülke ülke döviz kurlarına göre fiyat sabitleme kararları alıp oyunculara en erişebilir fiyatı sunan Steam, birçok oyuncu için oyun kütüphanelerinin merkezi haline geldi ve birçok oyuncu tüm oyunlarını Steam’de tutar.

Ne Olursa Olsun Artık Bir Dünya Markası!

Sonuç olarak, Steam, Valve Corporation tarafından yaratılan bir dijital oyun dağıtım platformudur. Steam, oyun severlere oyunlarını indirme, güncelleme, yedekleme ve paylaşma gibi birçok kolaylık sunarak oyun satın alma deneyimini daha keyifli hale getirdi. Bugün, Steam dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan en büyük dijital oyun dağıtım platformlarından biridir ve birçok oyuncu için vazgeçilmez bir platformdur.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir