Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Farklı Psikolojik Sendromlar

yazı: Şevval ÖzbekAnti-Ego Muhalifliği SendromuBu sendrom genelliklik hayatını sanata adamış kişilerin muzdarip olduğu bir durumdur. Bu kişiler kendi yaşadıkları başarısızlık hissinden dolayı toplum tarafından sevilen ve beğenilen eserlere eleştiri getirirler. Bu sendromun ileri safhalarında kişi eseri yok etmek için fiziksel bir girişimde bulunmaya kadar gidebilir.Aşırı Empati SendromuÇevresindeki kişilerin istekleri ve düşünceleri ile tüm hayatını şekillendiren …

yazı: Şevval Özbek

Anti-Ego Muhalifliği Sendromu


Bu sendrom genelliklik hayatını sanata adamış kişilerin muzdarip olduğu bir durumdur. Bu kişiler kendi yaşadıkları başarısızlık hissinden dolayı toplum tarafından sevilen ve beğenilen eserlere eleştiri getirirler. Bu sendromun ileri safhalarında kişi eseri yok etmek için fiziksel bir girişimde bulunmaya kadar gidebilir.

Aşırı Empati Sendromu


Çevresindeki kişilerin istekleri ve düşünceleri ile tüm hayatını şekillendiren ve hayatını buna göre yaşayan insanların sahip olduğu sendromdur. Bencillik en düşük seviyededir ve bu sendroma sahip kişinin içi rahattır çünkü yaptığı davranışları iyi niyet ile yapmıştır.

Peter Pan Sendromu


Genelde otorite boşluğu yaşayan ailelerin çocuklarında gözlemlenen bu sendrom, büyüme korkusu olan bireylerde veya büyümelerine rağmen çocuk gibi davranılmasıdır. Çocukluk yıllarında kurallara ve sınırlandırılmalara maruz kalmamış sonsuz örgürlükte büyüyen çocuklar ileriki yaşlarında gerçek hayat ile karşılaşıp ne yapacaklarını bilmedikleri durumlarda kendini koruma mekanizması olarak ortaya çıkar. 

Othello Sendromu


Adını Shakespeare’in ünlü eserinden alan bu sendromda bireyler partnerlerini hastalık derecesinde kıskanırlar ve partneriniz sadık olmadığına dair kafalarında senaryolar kurarlar. Tüm bu süreçten sonra partneriniz suçlayıp o kişiye zarar verme eğiliminde de bulunabilirler.

Stokholm Sendromu


Uzun süreli şiddet yaşayan kişilerde kişinin kendini koruma mekanizması olarak da görülen bir durumdur. Hayatta kalma stratejisi olarak kurban, saldırgan ile duygusal bir bağ kurar ve bu durum kesinlikle kurbanın iradesine bağlı olan gönüllü bir durum değildir. Bu durum sadece şiddetin sonucudur.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir