yazı: Melisa Güller AI, “Artifical Intelligence” özellikle geçtiğimiz yıl itibariyle epey bir popülerlik kazandı. Herhangi bir şeyin; bir kişinin, olay veya durumun otomatik olarak ‘resmini çıkaran’ bu teknolojik yenilik, birçok kullanıcı tarafından beğenilip, kullanılıyor. Sizi bir Yüzüklerin Efendisi dünyası karakteri gibi gösterebilen, ya da aklınızdan uydurduğunuz “2 metre adam kırmızı bir kedi seviyor” gibi bir …
yazı: Melisa Güller
AI, “Artifical Intelligence” özellikle geçtiğimiz yıl itibariyle epey bir popülerlik kazandı. Herhangi bir şeyin; bir kişinin, olay veya durumun otomatik olarak ‘resmini çıkaran’ bu teknolojik yenilik, birçok kullanıcı tarafından beğenilip, kullanılıyor. Sizi bir Yüzüklerin Efendisi dünyası karakteri gibi gösterebilen, ya da aklınızdan uydurduğunuz “2 metre adam kırmızı bir kedi seviyor” gibi bir cümleyi resmedebilen bu teknolojinin, şöhretine kavuştuktan kısa bir süre sonra, aslında hiç de masum olmadığını anladık.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte sanatçıların, ressamların bir kısmının eserlerini çizim için geliştirilmiş tabletler ve benzeri araçlar ile yapmayı tercih ettiği bilinen bir gerçek. Birçok artist, özellikle çizim yapmak adına tasarlanmış iPad Pro 12.9 inch gibi cihazları kullanarak, hangi türde olursa olsun, bir resim çıkarma olanağına sahip günümüzde. Özellikle interneti eserlerini sergilemek adına kullanan çizerlerin de tercih ettiği bu yöntem, binlerce artistin kendi kitlesi ve dünyanın geri kalanıyla iletişim kurmasını, çizimlerini paylaşmasını kolaylaştırıyor.
Dijital sanat yapan artistler için eserlerini böyle kolaylıkla dünyayla paylaşmalarının yanında bazı olumsuzlukların da yaşanılması kaçınılmaz oluyor tabii.

İnternet ortamında, bir artistin eserinin kopyalanması, çalınması, hakkının teslim edilmemesi çok sık yaşanan olaylar. The Newyorker’ın yayınladığı bir yazıya göre, birçok artist, bu durumu AI teknolojisini kullanarak bir sistem oluşturmuş farklı birçok kaynak tarafından yaşamış.
Bu çeşitli AI jeneratörleri, zaten internet üzerinde bulunan artistlerin eserlerinden parçalar alarak, çizimini taklit ederek, bazen birebir kopyalayarak kullanıcılarına hizmet vermiş bulunuyorlar, yine bahsedilen yazıya ve artistlerin delillerine göre. Bu artistlerin bir kısmı da olayı mahkemeye taşımış durumda.

Her ne kadar ilginç, yeni bir şey gibi görünse de aslında hep var olan bir kopyalama, hak yeme sistemi üzerine kurulu. Sanat ve sanatçının önemini bilen birçok insan da bu tür sistem ve uygulamaları kullanmama adına ısrar etmekte.