yazı: Aykut BaşaranÇok hızlı bir şekilde ivmelenen 2580 için artık globalleşme zamanıydı. Bu vakit gelip çattığında kurucular şirket isminin değişmesi kararını aldı. Dc Comics’in hayranı olan bu kurucular, bu kitaplardaki kötü karakterlerden birine isim olarak karar verdiler. Özellikle de Superman’in baş düşmanı Shazam’ı seven genç girişimciler, bunun ‘’Sihir ile ortaya çıkan’’ anlamına geldiğini görünce bu …
yazı: Aykut Başaran
Çok hızlı bir şekilde ivmelenen 2580 için artık globalleşme zamanıydı. Bu vakit gelip çattığında kurucular şirket isminin değişmesi kararını aldı. Dc Comics’in hayranı olan bu kurucular, bu kitaplardaki kötü karakterlerden birine isim olarak karar verdiler. Özellikle de Superman’in baş düşmanı Shazam’ı seven genç girişimciler, bunun ‘’Sihir ile ortaya çıkan’’ anlamına geldiğini görünce bu isimde karar kıldılar. Japonya ve Almanya’ya hızla açıldılar.
Yeni İsim Yeni Nesil!
Takvimler 2007’yi gösterdiğinde 3G mobil internetin, akıllı telefonların ve uygulama mağazalarının yaygınlaşması ile Shazam hızla büyüdü. Kullanıcılar artık akıllı telefonları ile merak ettikleri ya da bilmedikleri bir şarkıyı bir yerde duyduklarında ücretsiz bir şekilde 5 saniye içinde öğrenebiliyorlardı. Günümüzde bu süre çok çok daha kısa ve ortamda çok ses olsa bile şarkıyı ayırt edebiliyor.

Ortam Kızışmaya Başladı…
Tam Shazam’ın tanındığı dönemde hiç ön görülmeyen bir şey devreye girdi. Bu şey online müzik platformlarıydı. Şarkıları kullanıcılara bulan Shazam, aynı zamanda da dinleme platformu önerebiliyordu. Tam da bu sıralar Apple iTunes ile şarkıları belli bir ücret karşılığı satıyorken, Spotify ise aylık ücretlendirme modeli ile kullanıcılara müziği sağlıyordu. Spotify’ın yaklaşık olarak 50 milyon paralı üyesi varken, Apple Müzik’te bu sayı 30 milyon idi. Yani Apple’ın rakibini geçebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı vardı. Bu önemli desteklerden birisi de Shazam’dı. Apple’ın Shazam’a 400 milyon dolar vermesi ile merak edilen şarkılar sadece Apple Müzik platformunda önerilecekti. Şu an bile Shazam’a girdiğinizde birincil önerme platformunun Apple Müzik olduğunu görebilirsiniz. Bir diğer sebebi ise Shazam kadrosunu Apple’ın içerisine almaktı. Evet aslında bir tür ortaklık teklif edilmişti.
18 Yıllık Serüven 143 Milyon Dolar Yatırım…
Shazam, 18 yıllık serüveninde toplam 12 turda 143.5 milyon dolar yatırım aldı. Şirket 2015’te aldığı son yatırım turunda toplamda 1.02 milyar dolar değere ulaşmıştı. Apple’ın 400 milyon dolar teklifi Shazam yönetim kurulunda büyük tartışma ortamı yarattı, fakat gelir büyümesinin yavaşlaması sebebiyle Apple’ın teklifine olumlu bakıldığı belirtildi.
Shazam Ekibi Apple’a Katıldı
Satın alma haberlerinden sonra sosyal medyada birçok yalan haber vardı. İlk resmi doğrulama Apple kanadından geldi. Apple sözcüsünün yaptığı açıklamada, Shazam ekibinin Apple’a katılacağı belirtildi. Açıklamada söylenen şeyler ise şunlardı: ‘’Apple Music ve Shazam, müziği keşfetme ve kullanıcılara onu iyi bir şekilde aktarma konusunda çok iyi bir uyum içindeler. Mağazada heyecan verici planlarımı var ve bu planlarımıza Shazam’ı da dahil etmek için sabırsızlanıyoruz. Kullanıcılarımız için Shazam’in sihrini geliştirmede ve aktarmada daha iyi bir ev sahipliği yapacağız.’’ Böylelikle Shazam, Apple’ın bünyesine katıldı. Bunca yıllık çaba, tam bağımsız çalışmalar ve yüklü yatırımlar. Bunun sonucunda 400 milyona kısmi olarak Apple’ın oldu. Bazı kullanıcılar ‘’Çok ucuza gitti’’ gibi şeyler söylediler.