yazı: Cihan Akın GünaydınEril enerji, zihni, mantığı, sol beyni, savaşçılığı, konuşmayı temsil eder. Atak, kontrolcü, rekabet eden tarafımızdır. Dişil enerji ise tam tersi, kabulde olan ve izin verendir. Eril enerji nüfuz eder, dişil ise alıcıdır ve yumuşaktır. Eril enerji aklı, mantığı üstün tutar. Yargılayıcı, cezalandırıcı, suçlayan tutumu yansıtır. Dişil enerji, duyguların ve sezgilerin yansımasıdır. Hoşgörü …
yazı: Cihan Akın Günaydın
Eril enerji, zihni, mantığı, sol beyni, savaşçılığı, konuşmayı temsil eder. Atak, kontrolcü, rekabet eden tarafımızdır. Dişil enerji ise tam tersi, kabulde olan ve izin verendir. Eril enerji nüfuz eder, dişil ise alıcıdır ve yumuşaktır. Eril enerji aklı, mantığı üstün tutar. Yargılayıcı, cezalandırıcı, suçlayan tutumu yansıtır. Dişil enerji, duyguların ve sezgilerin yansımasıdır. Hoşgörü ve affedicilik hâkimdir. Eril enerjide detaylarla tek tek algılayış vardır. Dişilde ise bütünsel bir fark ediş. Eril enerji, kâr zarar hesabı yapar, sebep sonuç ilişkisi kurar. Dişil ise hesap yapmadan, yaşamı, doğal bir akış içinde olduğu bilinciyle kabul eder. Eril enerji kuralcı, dişil enerji özgürlükçüdür. Eril enerji, düşünmek, tartmak ister; dişil ise sezgilerini, hislerini dinler.

Eril ve dişil enerjiler sanılanın aksine kadın veya erkek demek değildir. Hem kadında hem erkekte iki enerji de mevcuttur. Her iki enerjinin de dengeli yani olumlu ve dengesiz yani olumsuz yönleri vardır. Kişinin kendi içinde olan eril ve dişil enerji dengesi ise tüm ilişkilerini etkiler. Dengeli bir kadın birey bünyesinde ve tavırlarında yüzde 60-70 dengeli dişil özellikler, yüzde 30-40 oranında dengeli eril özellikler barındırmalıdır. Dengeli bireyde ise bu oranlar tam tersidir.

Aslında yaşam dediğimiz sürecin ana konusu ve önceliği “denge”dir. Yaşamlarımızın özü, kendimize ödevimizin ilk adımı, her zaman dengede olmaktan geçiyor. Davranışsal olarak tek bir tarafı temsil ettiğimizi düşünsek de, yani erkek bedeninde isek eril ile kadın bedeninde isek dişil ile ifade edilmesi gibi, tek başına bu yeterli değil. Bu enerjilerin birbirleri ile uyum içinde etkileşmelerini geliştirmemiz yani bir başka deyişle dengede olmamız önemli. Biri iyi diğeri kötü değildir, biri güçlü diğeri zayıf değildir. Her ikisinin de dengeli bir şekilde var olması önemlidir. Çünkü ancak o zaman birbirlerini doğru bir şekilde beslerler ve kişinin ilerlemesine yardımcı olurlar. Doğu felsefeleri, Yin (dişil-alıcı), Yang (eril-aktif) adı ile evrendeki tüm enerjinin bu iki güçten meydana geldiğini söylüyor. Yani biri diğerinden ayrı olamaz, her ikisi birlikte varlığın dünyada ki tezahürüdür. Fark ettiğiniz değil mi, üzerine basa basa söylenilen ancak birlikte ve dengede sağlıklı bir şekilde var olabildikleridir. Denge bozulduğunda kişinin dünyası da bozulmaya mahkumdur.