Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Bir İşletim Sisteminden Fazlası: Android

yazı: Aykut BaşaranAndroid Nedir?Günümüzde telefon sektöründe Samsung, Huaewi, Xiaomi ve LG gibi dev markaların kullandığı, telefon işletim sistemi olan Android günden güne kendini geliştirmekte. Artık markalar kendi Android sürümlerini geliştirip telefonlarına optimize etmeye başladılar. Bu, günden güne kendini güncelleyen, telefon işletim sistemine gelin bugün birlikte inceleyelim. Android Hakkında Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için …

yazı: Aykut Başaran

Android Nedir?

Günümüzde telefon sektöründe Samsung, Huaewi, Xiaomi ve LG gibi dev markaların kullandığı, telefon işletim sistemi olan Android günden güne kendini geliştirmekte. Artık markalar kendi Android sürümlerini geliştirip telefonlarına optimize etmeye başladılar. Bu, günden güne kendini güncelleyen, telefon işletim sistemine gelin bugün birlikte inceleyelim. 

Android Hakkında 

Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirmekte olan, Linux tabanlı özelleştirilebilir, ayarlanabilir ve ulaşılabilir bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından gizli ve kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz olarak yayınlanmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok dev markanın bu işletim sistemini kullanmasını hedeflemek ve reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için hali hazırda 3 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play Store ise, Android işletim sistem uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından yönetilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google’ın Java Kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.  

Nasıl Başladı? 

Takvimler 2005 yılı temmuz ayını gösterdiğinde Google, Android INC’i almış ve ufak bir başlangıç şirketini Palo Alto’da kurmuştur. Android kurucuları, Google’a çalışmak için giden Andy Rubin(Danger’ın Kurucusu), Rich Miner(WildFire’ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White’dır. Android Inc.’in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmemektedir ve bu durum da Google’ın mobil cihazlar pazarına gireceği söylentisini başlatmıştır. Buna karşın, bu süreç içinde pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli olmamıştır. Google’da, ekip Linux tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir işletim sistemini yazmışlardır. Raporlara göre Google çoktan donanım serilerini, yazılım partnerlerini ve taşınabilir cihazlarda çeşitli derecelerde birlikte çalışacağı sinyalini vermiştir. 

Nasıl Devam Ediyor?

Google, Android’i satın aldıktan sonra telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) ekibini kurmuştur. Android’in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlanmıştır. Öncelikte Andorid 1.0, HTC Dream’in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını atmıştır. Bu sürüm; kamera desteği Wi-fi, Bluetooth, klasörleri, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, Youtube, alarmlı saat ve galeri gibi özellikler sunulmaktadır. Takvimler 30 Nisan 2009’u gösterdiğinde Android 1.5 veya Android Cupcake yayınlanmıştır. Bluetooth desteği, kamera kaydı, video gösterimi, Picasa, sık kullanılanlar klasörü ve Widgetları kişiselleştirebilme, yazı tahmin edebilen klavye ve animasyonlu ekran özellikleri Android’e kazandırılmıştır. Android 1.6, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3, 3.0, 4.0, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 ile Android market, galeride çoklu silme Bluetooh geliştirmeleri, ekran çözünürlüğü yükseltmeleri, flash player desteği, Nfc özelliğinin eklenmesi, enerji verimliliği, 360 derece panoramik fotoğraf özelliği gibi birçok zenginleştirilmiş özelikleri Android bünyesine kazandırılmıştır. Android 5.0 – 13 sürümleri arasında da bu güncelleştirmelerin devamları ve hata düzeltmeleri yapılmıştır.  

Android İşletim Sisteminin Bölümleri 

Çekirdek, Android Runtime, Kütüphaneler, Uygulama Çatısı ve Uygulama Katmanı olmak üzere beş kısımdan oluşur. Çekirdekte güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içermektedir. Android Runtime dediğimiz bölüm sanal makinedir. Dalvik sanal makinesini içermektedir. 5.0 Dalvik kaldırılmış ve ART’ye geçiş yapılmıştır. Kütüphane kısmı veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içermektedir. Uygulama Çatısı uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır. Uygulama Katmanı ise doğrudan Java ile geliştirilmiş uygulamalar içermektedir. 

Günümüzde Android 

Geçmişten günümüze kendini sürekli güncelleyen ve birçok dev markanın kullandığı Android işletim sisteminin yeni sürümleri hala güncellemelerine devam etmekte. Yeni telefonlar inovatif tasarımlarla birlikte (Katlanabilir Telefonlar gibi) Android sürümleri de modelden modele geliştirilmekte ve değişmekte.  

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir