Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Ters Psikoloji

yazı: Cihan Akın Günaydın Ters Psikoloji Nedir? Ters psikoloji, gerçek niyetinizin, bir kişiden yapmasını İstediğiniz şeyden farklı olduğu zamanda ortaya çıkan durumdur. Birçok insanın istediği sonucu elde etmek için kullandığı bir stratejidir. Gerçek niyetiniz, bir kişiden yapmasını istediğinizden farklı olduğunda, ters psikoloji kullanıyorsunuzdur. Sonuç olarak, diğer kişi, doğrudan sormamış olsanız bile, gerçekten istediğiniz şekilde davranıyor.Psikologlar, ters …

yazı: Cihan Akın Günaydın

Ters Psikoloji Nedir?

Ters psikoloji, gerçek niyetinizin, bir kişiden yapmasını İstediğiniz şeyden farklı olduğu zamanda ortaya çıkan durumdur. Birçok insanın istediği sonucu elde etmek için kullandığı bir stratejidir. Gerçek niyetiniz, bir kişiden yapmasını istediğinizden farklı olduğunda, ters psikoloji kullanıyorsunuzdur. Sonuç olarak, diğer kişi, doğrudan sormamış olsanız bile, gerçekten istediğiniz şekilde davranıyor.Psikologlar, ters psikolojiyi tanımlamak için “stratejik öz uyumsuzluk” terimini kullanıyor. 

Ters Psikoloji Örnekleri

1. Pazarlama

Ters psikoloji genellikle bir pazarlama taktiği olarak kullanılır. Bir mağazaya girdiğinizde satış danışmanınız, muhtemelen karşılayamayacağınız çok donanımlı bir ürünün abartılı bir tanıtımını yapıp size onu satmaya çalıştığında siz muhtemelen daha uygun, daha az özellikli bir ürün istediğinizi söyleyeceksiniz. Büyük olasılıkla satış danışmanınız o anda size ters psikoloji uyguluyor. Yani tam da o talep ettiğiniz ürünü almanızı istiyor.

2. Ebeveynlik

Bir çocuk sabah okula gitmek için giyinmeyi reddederse, ona mecbur olmadığını söyleyebilirsiniz. Sınıfta pijama giyen tek çocuk olacağını da rahatlıkla belirtebilirsiniz. Bu yaklaşım sayesinde, çocuk dışlanmak istemediği için normal kıyafetler giymeye kolaylıkla ikna olabilir.

3. İlişkiler

Bir ilişkide ters psikoloji kullanmak o ilişkiyi çok kaygan bir zemine taşır. Örneğin, eşiniz doğum günü hediyesi istemediği konusunda oldukça ısrarcı ama gerçekte istiyor. Siz de muhtemelen partnerinizi şaşırtmak için, ona bir hediye alırsınız.

Ters psikoloji nasıl kullanılır?

Bir kişi ister küçük bir çocuk ister bir yetişkin olsun, doğası gereği ters psikolojiye karşı bir eğilimi vardır. Peki bu eğiliminizi daha da geliştirmek için neler yapabilirsiniz? Özellikle dirençli bir kişi üzerinde ters psikoloji kullanmak için “özerkliği güçlendirmek” olarak bilinen bir stratejiyi deneyebilirsiniz. Özerkliği güçlendirmek, genellikle bağımlılığı tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılan motivasyonel görüşme (MI) adı verilen bir danışmanlık tekniğinin önemli bir yönüdür.

Motivasyonel görüşme, ikna etmeye yönelik bir konuşma yaklaşımıdır. Görüşmeci, kişiyi olumlu çözümlere yönlendirmek için stratejik sorular sorar. Bu teknik, görüşülen kişi kendi yanıtları üzerinde kişisel yetkileri olduğunu hissettiğinden özerkliği pekiştirir.

Ters psikoloji bağlamında motivasyonel görüşmeyi denemek için, kişinin nasıl cevap vermesini veya ne yapmasını istediğinize aykırı bir öneride bulunur veya bir soru sorarsınız. Örneğin, yeme düzeninde değişiklik yapmaya ve düzenli egzersiz yapmaya direnen sevdiğiniz birinin sağlığı konusunda endişeleniyorsunuz. “Bence gerçekten kendine bakmaya başlamalısın” demek yerine, “Senin için en iyisini yalnızca sen biliyorsun. Günlük hayatında daha iyi hissetmene ve daha fazla enerjiye sahip olmana yardımcı olacak değişiklikler yapabilseydin, bunlar neler olurdu?” demek çok daha faydalı olur. Sonuç olarak, sevdiğiniz kişiye kendi seçimlerini yapması için yetki vermiş olursunuz.

Ters psikoloji ne zaman zararlıdır?

Ters psikoloji çok etkili olsa da özellikle benlik saygısı düşük olan insanlar ve bu teknikten çok daha fazla etkilenebilecek küçük çocuklar için zararlı olabilir. Bazı çocuklar, yetişkinler tarafından kullanılan ters psikolojinin aslında bir manipülasyon tekniği olduğunu almaya başlayabilir ve bunu diğer çocukları sömürmek veya onlardan yararlanmak için kullanabilir. Ayrıca, birçok insan pasif agresif davranışlara ve dolaylı iletişime karşı hassastır, bu da kendilerini kontrol ediliyormuş gibi hissetmelerine yol açabilir. Üstelik etkileyen kişinin yalnızca kendi çıkarları için çalıştığı düşünülürse güven problemiyle birlikle ilişkiler zarar görebilir.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir