Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Baader-Meinhof Fenomeni Nedir?

Haber: Meltem UygunBaader-Meinhof fenomeni veya frekans önyargısı olarak da bilinen frekans yanılsaması, bir şeyi ilk kez fark ettikten sonra daha sık fark etme eğilimine atıfta bulunan ve bunun daha sık meydana geldiği inancına yol açan bilişsel bir önyargıdır. Yanılsama, bir cümlenin, fikrin veya nesnenin artan farkındalığının bir sonucudur. Örneğin, bir şarkıyı daha sık duymak veya her yerde kırmızı arabalar görmek. "Baader-Meinhof fenomeni" …

Haber: Meltem Uygun

Baader-Meinhof fenomeni veya frekans önyargısı olarak da bilinen frekans yanılsaması, bir şeyi ilk kez fark ettikten sonra daha sık fark etme eğilimine atıfta bulunan ve bunun daha sık meydana geldiği inancına yol açan bilişsel bir önyargıdır. Yanılsama, bir cümlenin, fikrin veya nesnenin artan farkındalığının bir sonucudur. Örneğin, bir şarkıyı daha sık duymak veya her yerde kırmızı arabalar görmek. 

“Baader-Meinhof fenomeni” adı, 1994 yılında, Alman terörist grubu Baader-Meinhof’un adından bir kez bahsettikten sonra sürekli bunu fark eden ve deneyimlerini forumda paylaşan bir çevrimiçi mesaj panosu kullanıcısı tarafından icat edilmiştir. Bu, mesaj panosunun diğer okuyucularının fenomenle ilgili kendi deneyimlerini paylaşmasına ve fenomenin tanınmasına yol açmıştır.

Frekans yanılsamasının ardındaki birkaç olası neden öne sürülmüştür. Bununla birlikte, bu yanılsamanın arkasındaki ana süreçlerin, frekans yanılsamasıyla etkileşime giren diğer bilişsel önyargılar ve dikkatle ilgili etkiler olduğu konusunda fikir birliği var gibi görünmektedir. Zwicky, bu yanılsamayı iki psikolojik sürecin, seçici dikkatin ve doğrulama yanlılığının bir sonucu olarak değerlendirmiştir.

Seçici dikkat ya da dikkat kontrolü, bir bireyin neye dikkat edeceğini ve neyi göz ardı edeceğini seçtiği kapasitesidir. İç kaynaklı dikkat veya yönetici dikkat olarak da bilinir. Daha genel bir tabirle, bir bireyin konsantre olma becerisi olarak tarif edilebilir. Doğrulama yanlılığı ya da teyit yanlılığı, kişilerin kendi inançlarını, düşüncelerini ve varsayımlarını destekleyen ya da teyit eden bilgileri kayırma, dikkate alma ve öne çıkarma eğilimidir.

Bu yanlılığa sahip kişiler inançlarına, düşüncelerine ve varsayımlarına ters düşen, karşı duran, onlarla çelişen bilgileri ihmal etme, yok sayma eğilimi gösterir. Kısacası Baader-Meinhof fenomeni veya frekans önyargısı olarak da bilinen frekans yanılsaması, bir şeyi ilk kez fark ettikten sonra daha sık fark etme eğilimine denir ve genel nedenleri ise seçici dikkat ve doğrulama yanlılığıdır.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir