Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Unutulmayan Yeşilçam Filmleri

Haber: Meltem UygunTürk sinemasının 1960’lardan beri süre gelen bir ismi var; Yeşilçam. Cümle içinde geçtiği zaman insanların ne demek istediğini çok iyi anlıyoruz. Peki Yeşilçam Nedir? Neden Türk sinemasına Yeşilçam deniyor? Yeşilçam ismi Türk sinemasına, İstanbul’ un Beyoğlu semtinde Taksim’ e yakın bir alanda bulunan Yeşilçam Sokağı, 1980 öncesinde tüm film şirketlerinin yazıhanesinin bulunduğu bir sokak olması neticesinde …

Haber: Meltem Uygun

Türk sinemasının 1960’lardan beri süre gelen bir ismi var; Yeşilçam. Cümle içinde geçtiği zaman insanların ne demek istediğini çok iyi anlıyoruz. Peki Yeşilçam Nedir? Neden Türk sinemasına Yeşilçam deniyor? Yeşilçam ismi Türk sinemasına, İstanbul’ un Beyoğlu semtinde Taksim’ e yakın bir alanda bulunan Yeşilçam Sokağı, 1980 öncesinde tüm film şirketlerinin yazıhanesinin bulunduğu bir sokak olması neticesinde girmiştir. Kısacası Türkiye’nin Hollywood’u Yeşilçam olmuştur. Tüm film şirketleri bu sokakta bulunmaktadır.Büyük imkânsızlık yaşayan Yeşilçam, gücün ve dayanıklılığın da simgesi olmuştur. Yaz kış yapraklarını dökmeyen çam ağacı gibi Yeşilçam sineması da her daim ayakta kalmayı başarmıştır.

Hababam Sınıfı
  • Hababam Sınıfı (1975): Hababam Sınıfı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez’in üstlendiği, yazar Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı  adlı romanından uyarlanan 1974 yapımı Türk Komedi filmidir. Hababam Sınıfı film serisinin ilk filmi olmasının yanında bu film ve serinin tüm filmleri, İstanbul’un Üsküdar semtindeki Adile Sultan Kasrı’nda çekilmiştir. Filmin konusu ise, Özel Çamlıca Lisesi‘ne yeni atanan müdür muavini ve tarih öğretmeni olan Mahmut Hoca (Kel Mahmut) kopya çeken, okuldan kaçıp maçlara giden, hocalarla sürekli kafa bulan öğrencilerle dolu okulun 6-A Edebiyat sınıfını, namıdiğer Hababam Sınıfı’nı ilginç ve ağır ceza yöntemleriyle disiplin altına almaya çalışmasının yanında öğrencilerin haylazlığı dışında ciddi olaylar da yaşanmaktadır. Filmin ilk serisinin başrolleri arasında Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Adile Naşit bulunmaktadır.
Süt Kardeşler
  • Süt Kardeşler (1976): Süt Kardeşler, senaristliğini Sadık Şendil’in, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanından uyarlanan, 1976 yapımı bir Türk komedi filmidir. Süt Kardeşler, çekimleri İstanbul Yeşilköy’deki Simenoğlu Köşkünde tamamlanmıştır. Filmin konusu ise, yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağın sahibi Melek Hanım, süt oğlu Şaban sanıp da Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı eve alır. Fakat sinirli abisi Hüsamettin’e Ramazan’ı “damadı Bayram” olarak tanıtır. Konağa gerçek Şaban ve gerçek Bayram’ın gelmesiyle işler karışır. Bayram’ın kardeşi Bihter’e âşık olan Şaban, onun peşinde dolanır. Bayram’ın babasının eve “Gulyabani” adında bir canavar sokmasıyla işler iyice karışır. Olayı çözen Şaban, damat Bayram ve emir eri olan Ramazan madalya alır. Filmin başrolleri arasında Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit yer almaktadır.
Neşeli Günler
  • Neşeli Günler (1978): Neşeli Günler, yönetmenlik koltuğunda Orhan Aksoy’un oturduğu, yapımcılığını Ertem Eğilmez’in üstlendiği, senaryosunu ise Sadık Şendil’in yazdığı 1978 yapımı komedi türündeki sinema filmidir. Başrollerini Münir Özkul ve Adile Naşit’in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve sonrasında gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda aynı zamanda Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, İhsan Yüce gibi isimler yer almıştır. Filmin konusu ise, Kazım Efendi ve Saadet Hanım turşuculuk yapan kendi hâlinde bir çifttir. Altı çocuklarıyla birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Sürekli olarak turşu suyu yüzünden kavga etmektedirler. Bir gün yine turşunun limonla mı yoksa sirke ile mi yapıldığı konusunda alevlenen kavga, çiftin ayrılmasına sebep olur. Kazım Efendi üç çocuğunu alır ve evi terk ederken, Saadet Hanım diğer üç çocuğu alır ve çift boşanır. Yıllar sonra ayrılan kardeşler tesadüf eseri birbirlerini bulur ve bir araya gelmek isterler. Ancak yıllardır anne ve babaları dargın olduğu için bu o kadar da kolay olmayacaktır.
Çöpçüler Kralı
  • Çöpçüler Kralı (1977): Çöpçüler Kralı, yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği, 1977 yapımı uzun metrajlı bir Türk komedi filmidir. Bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal, Şener Şen ve Ayşe Gruda paylaşmıştır. Çöpçüler Kralı, Güneşli Sokak, Cihangir ve çevresinde çekilmiştir. Film, 15. Antalya Film Festivali’nde Umur Bugay En İyi Senaryo, Şener Şen ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazanmıştır. Filmin konusu ise, zabıta amiri, görevinin verdiği yetkileri zorlayarak esnafın ve çöpçünün üzerinde büyük bir baskı kurar. Aynı mahallede oturan Hacer ise temizlikçilik yapmaktadır. Hacer’e âşık olan zabıta amiri, annesinin tepkisiyle karşılaşır. Mahallenin çöpçüsü Apti de Hacer’e âşıktır, ama parası yoktur. Bir gün yanlışlıkla girdiği bir gazino, kötü şansını bir anda değiştirir.
Çiçek Abbas
  • Çiçek Abbas (1982): Çiçek Abbas, Sinan Çetin’in yönettiği ve baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu’nun yer aldığı, 1982 yapımı komedi – drama filmidir. Filmin konusu ise, Çiçek Abbas, Şakir adında bir minibüs şoförünün yanında muavindir. Şakir çapkın bencilin tekidir. Abbas ise tam tersine saf biridir. Tek hayali minibüsçü olmak ve âşık olduğu ve patronunun da evlenmek istediği kızla evlenmektir. Abbas hurda bir minibüsü tefeciden borçlanarak alır ve çalışarak borcunu ödemeye başlar. Bu sırada patronun ayrıldığı nişanlısı ile birbirlerine aşık olurlar. Şakir bunu hazmedemez ve Abbas’ın minibüsünün tekerleklerini ve motorunu çalar. Zor duruma düşen Abbas borcunu ödeyemez ve minibüse mahallenin tefecisi el koyar. Şakir Abbas’ın âşık olduğu kızla evlenmek için zorla bastırır ve babası , ekonomik durumu daha iyi olduğu için kızını ona verir. Nikâh günü Şakir’in kız kardeşi Abbas’a yardım eder ve Abbas Nazlı’yı nikâh masasından kaçırır. Film 1982 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde Yavuz Turgul’a En İyi Senaryo ödülünü kazandırmıştır.
Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir