Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Teknoloji Devi Apple’ın Yükselişi

Yazı: Aykut Başaran Wozniak ‘’Apple 1’’ parçaları el ile üretip maliyetleri düşürmek ve satış fiyatını maliyetin biraz üstünde satmak istese de Jobs’un daha büyük fikirleri bulunuyordu. Jobs, Byte Shop ile 50 adet bilgisayar tedariği için bir anlaşma yaptı ve her bir ürün için 500 dolar gibi bir ücrete sattı. O dönemde üretim maliyetleri nezdinde çok …

Yazı: Aykut Başaran

Wozniak ‘’Apple 1’’ parçaları el ile üretip maliyetleri düşürmek ve satış fiyatını maliyetin biraz üstünde satmak istese de Jobs’un daha büyük fikirleri bulunuyordu. Jobs, Byte Shop ile 50 adet bilgisayar tedariği için bir anlaşma yaptı ve her bir ürün için 500 dolar gibi bir ücrete sattı. O dönemde üretim maliyetleri nezdinde çok fazla sıkıntılar yaşansa da Jobs’un girişimciliğe ile bunları aşıyorlar ve Apple 1, takvimler 1977 Eylül ayını gösterdiğinde 200 adet üretilip satılıyor. Gelişmekte olan bir şirket için o dönemlerde zafer niteliğinde rakamlar olarak sayılıyor.

Geliştirmeler Hızla İlerliyor!

Apple 1 başarısından sonra Jobs ve Wozniak, aynı ilki gibi bilgisayar dünyasında nesil atlatacak Apple 2 için çalışmalara başlıyorlar. O dönemin zirve özellikleri olan 64 Kb bellekli 280 x 192 yüksek çözünürlüğe sahip 16 ton renkli grafik ekrana sahip Apple 2’yi geliştiriyorlar.

Maliyet ve Fiyatlandırma Problemleri…

Fakat bu özellikler o dönemde 1300 dolarlık Apple 2’nin yüksek maliyetini haklı çıkarmak için yeterli değildi. Bu bilgisayarı satabilmek için geçerli nedenler bulmalı ve stratejiler geliştirmeleri gerekiyordu. Bu bilgisayar için mükemmel nedeni birkaç ay sonra bulabiliyorlar ve bilgisayardaki ilk uygulama olan ‘’Visicalc’’ı yaratıyorlar. Excel’in farklı bir versiyonu olan Visicalc, elektronik tablo ve hesaplama yazılımı olan renkli tablolar ve grafikler sunan bir hesaplama – analiz programıydı. Bu program renkli ekran ile birleştiğinde bilgisayar endüstrisinde bir debrim yaşatıyor ve Apple, dönemin pazar liderlerini geride bırakıyor.

Rekabet Etmek için Hala Yeterli Değil!

Takvimler 1980 yılını gösterdiğinde bilgisayar pazarında IBM ve Microsoft rekabeti bulunuyor. Apple, kurumsal bilgi işlem pazarında bu şirketlerle rekabet etmek için ‘’Apple 3’’ bilgisayarlarını piyasayı sürüyordu. Fakat sıkıntılar patlak vermişti. Bilgisayar tasarım ve montajdan kaynaklı problemlerden dolayı düzgün çalışamıyordu. Isınıyordu. Yaşanan bu problemler Apple içerisinde çatışmalara sebep oluyor ve IBM’e yeniliyorlardı. Bu nedenle Jobs, daha düşük maliyetli Macintosh ekibinin başına geçiriliyor.

Gelecek Nesillere Yön Verecek O Model ‘’Macintosh’’

‘’Macintosh’’ bugüne kadar yapılan en kullanıcı dostu bilgisayar olarak biliniyor. Aynı zamanda Mouse’a sahip olan ilk kişisel bilgisayar olarak da tarihe geçmiştir. Bilgisayarda kullanılan grafik donanım maliyetleri çok pahalı olmasına rağmen Apple, Macintosh’u ev kullanıcılarının da ulaşabileceği bir fiyata satmayı hedefliyordu. Fakat Macintosh, IBM’in egemenliğini kıramadığı için Jobs ile Apple CEO’su arasında çatışmalar yaşanıyordu. Bu çatışmaların sonucunda 1985 yılında Steve Jobs Apple’dan kovuluyor ve Apple için sonraki yıllar hiç beklendiği gibi gitmiyor. 1985 yılından 1997 yılına kadar geçen sürede alınan yanlış kararlar ve yapılan yanlış yatırımlar sonucunda sürekli olarak zarar eden bir şirket haline gelen Apple, 1997 yılında Steve Jobs’u tekrar şirketin başına getirmesi sonucunda bu buhran dönemine bir son veriyor. Jobs, dönüşü ile birlikte Macintosh’un yeni sürümleri ve tasarımları geliştiriliyor, genişleyen ürün yelpazesi düşürülüyor ve satın alınan bazı şirketlerle birlikte kısa süre sonra hisse fiyatlarını on katından fazla artırmayı başarıyor. 2000’li yılların başından itibaren geliştirdiği teknolojilerle piyasaya yön veren bir firma haline gelen Apple, günümüzde de bu özelliğini korumaya devam etmekte.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir