Haber: İsmail Taha ArslanZaman ve İzafiyetZaman pek çok farklı tanıma sahip olan göreceli bir kavramdır. Evren ile bir insan ömrü kıyaslandığında ortaya çok ciddi farklar çıkmaktadır. 13-14 milyar arası bir yaşa sahip olan evreni düşündüğümüzde idrak edemediğimiz bir durum. ''Zaman ve İzafiyet'' kavramı o kadar garip ki devasa kütleler onu bükebiliyor. İnsanlar için ise sadece ''an'' …
Haber: İsmail Taha Arslan
Zaman ve İzafiyet
Zaman pek çok farklı tanıma sahip olan göreceli bir kavramdır. Evren ile bir insan ömrü kıyaslandığında ortaya çok ciddi farklar çıkmaktadır. 13-14 milyar arası bir yaşa sahip olan evreni düşündüğümüzde idrak edemediğimiz bir durum. ”Zaman ve İzafiyet” kavramı o kadar garip ki devasa kütleler onu bükebiliyor. İnsanlar için ise sadece ”an” var.

Albert Einstein ”İzafiyet” ile bir döneme büyük iz bıraktı. Diğer adı ”özel görelilik kuramı”dır. Gözlemcinin inceleme anı ve ışığın hareketi ile ilgili bir kavram. Tüm gözlemciler için mutlak bir zaman kavramı yoktur. Zamanın akışı gözlemcinin hareketine göre farklı bir sonuç verir. Hareket varsa saatler yavaşlar. Uzay, her gözlemci için mutlak değildir. Farklı gözlemciler, olayların yerini, nesnelerin uzunluklarını, diğer fiziksel nicelikleri farklı ölçer ve algılar. Uzay ve zaman birbirine bağlıdır. Örneğin farklı iki olay arasında geçen süre, sadece gözlemcilere bağlı değildir. Bu olayların nerede meydana geldiklerine de bağlıdır. Kısaca meşhur denklem E = MC2

Tartışmalar
”Görelilik Kuramı” yayınlandığında Einstein büyük bir ilgi gördü. Zaman zaman alay konusu olsa da bugün bilim dünyasında tartışılan ve beraberinde pek çok gelişmenin öncüsü olan önemli bir teoridir. Zamanı algıladığımız kadar hissederiz. Tekrar edilemez bir hayat için benzer teori ve kuramlar daha büyük bir anlam haline geliyor.