Haber: Meltem UygunAnhedoni, günümüzde birçok insanda görülen bireysel motivasyon ve haz alabilme seviyesi anlamında kullanılır. Bireyin, hedonik fonksiyonlarında çeşitli gerilemeleri ve eksiklikleri ifade eden bir kavramdır. Terim geçmişteki tanımlarında haz, zevk veya keyif almama hali olarak tanımlanmıştır. Günümüzde ise ekonomik, kültürel, teknolojik ve tüketim çılgınlığı ile büyük etki alanına sahip olan sosyal medya sayesinde, varlığına paralel olarak …
Haber: Meltem Uygun
Anhedoni, günümüzde birçok insanda görülen bireysel motivasyon ve haz alabilme seviyesi anlamında kullanılır. Bireyin, hedonik fonksiyonlarında çeşitli gerilemeleri ve eksiklikleri ifade eden bir kavramdır. Terim geçmişteki tanımlarında haz, zevk veya keyif almama hali olarak tanımlanmıştır. Günümüzde ise ekonomik, kültürel, teknolojik ve tüketim çılgınlığı ile büyük etki alanına sahip olan sosyal medya sayesinde, varlığına paralel olarak motivasyonun, haz beklentisinin azalması ve pekiştirmeli öğrenme yetisinin gerilemesi ile ilişkilendirilmeye başlanmıştır.

Anhedoni, çoğu zaman bir depresyon belirtisi olarak ortaya çıkar ve ilgi kaybı olarak adlandırılır. Bireyin hayatının normal bir zamanında zevk alarak yapacağı etkinliğin artık zevk vermemesi durumu olarak da belirtilmektedir. Kişinin yapmaktan hoşnut olduğu rutinlerin, artık kişide isteksizlik uyandırması, kişinin zamanla kendini mutsuz hissetmesine sebep olmaktadır Bu kişiler kendilerini herhangi bir sosyal durumdan geri çekerler ve yalnız kaldıklarında da herhangi bir hobiyle ilgilenmeyebilirler. İşlerinde başarıları düşebilir. Aynı zamanda uykuya dalmada zorluk çekebilirler.

Anhedoni’nin en önemli belirtisi ”mutsuzluk” olmakla birlikte kontrol edilemeyen sebepsiz gerginlik durumu, iştah ve uykuda ortaya çıkan düzensizlik ve şüpheci düşüncelerin varlığı şeklinde sıralanabilir. Normal dışı mental durum, bazı psikolojik rahatsızlıklar, alkol ve madde bağımlılığı, sosyoekonomik düzey düşüklüğü ve sosyal medya bağımlılığı gibi nedenler Anhedoni’nin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Anhedoni Majör Depresif Bozukluk, Şizofreni, Parkinson ve Bipolar Bozukluk gibi rahatsızlıkların nedeni olabildiği gibi bu hastalıklara yol açtığı da gözlemlenmiştir.

Anhedoni, insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Benzer bir psikolojik problemle karşı karşıya kalanların en kısa sürede alanında uzman bir psikologdan yardım alması gerekir.
Psikolog yönetiminde gerçekleştirilen Anheoni tedavisi, oldukça zor bir süreçtir. Genellikle insan vücudunun seratonin ve endorfin hormonlarını tekrar harekete geçirmek için ana teröpotik yöntemlerin kullanılması gerekir.
Anhedoni tedavisinde terapi yöntemleri uygulanırken tedavide gece uykusunun kontrol edilmesi, sağlıklı beslenme, eğlenceli televizyon programları, spor ve egzersizler, seyahat etmek, yeni uğraşlar edinmek, alışveriş ve dans gibi insanı mutlu edecek, eğlendirecek aktiviteler de bu rahatsızlığın tedavisinde yer almaktadır.