Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Düşüncenin Yönetimi ve Gücü

Haber: İsmail Taha ArslanLokman Hekim "Ayağını sıcak tut, başını serin, bir iş bul düşünme derin." İbn-i Haldun : “İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür.”Girişİslam bilginleri, kendi dönemlerinde düşünmek üzerine sözler söylemiş ve inananlara konunun öneminden bahsetmişlerdir. Sıkça duyduğumuz bu söylemler, bizi tehlikeden korumak için bir uyarı niteliğindedir. Düşündükçe insanoğlunun …

Haber: İsmail Taha Arslan

Lokman Hekim “Ayağını sıcak tut, başını serin, bir iş bul düşünme derin.”

İbn-i Haldun : “İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür.”

Giriş

İslam bilginleri, kendi dönemlerinde düşünmek üzerine sözler söylemiş ve inananlara konunun öneminden bahsetmişlerdir. Sıkça duyduğumuz bu söylemler, bizi tehlikeden korumak için bir uyarı niteliğindedir. Düşündükçe insanoğlunun beyni işlemeye başlar. Doğru yönlendirilemez ve kontrol kaybedilirse, düşüncenin tehlikeli sularına giriş yapar. ”Kara kara düşünmek” diye tabir edilen bu durum, hem madden hem de manen kişiyi etkisi altına alır ve hayattan soyutlamaya başlar.

Düşünceler kimi zaman ilahi bir lütuf kimi zaman bir lanettir. Ortası ise lanetten bile kötüdür.

Metafizikçiler ise olayı daha da abartmıştır. Birey düşünmeyi doğru kullanırsa bir süper insan olabilir. Yaşam, sonunda insanları ”bu hayatta her şey mümkün” demeye iter. Kim bilir belki bir yer de düşünce gücünü kullanan süper insanlar da vardır. Telepati, telekinezi ve zihin kontrolü gibi güçler buna örnektir.

Modernite

Günümüzde alternatif tıp bu konuya el atmıştır. Bu konuyla ilgili düşünce gücü ile iyileşme, düşünceleri kodlama, beyin dili ve NLP gibi hemen herkesin duymuş olabileceği bir çok kitap mevcuttur. Plasebo etkisi bile bir düşünce üzerinde oluşmaya başlar.

İnsan beyni, yaşanmış durumlardan aynı durum için kısa çıkış yolları üretir. Ardından beyin ”bunu bu şekilde atlatmıştık, çare bu” der. Olumlu düşünce ile kişi daha özgüvenli olur. Olumsuz ise o zaman da kaygı başlar.

Kaygı ve Endişe

Kişi olmuş ve olacak olanla ilgilenirse olumsuz düşüncelerin artmasını sağlar. Pek çok film, kitap ve makale konusu olmuştur. Kişinin ”ya şöyle olsaydı” , ”keşke bunu deseydim” ve ”bir daha yapamam” gibi düşünceleri zevk alma ve tatmin olma duygularını baskılar. Anı kaçırarak geçmişte veya gelecekte yaşamaya başlar. Çoğu insan umursamasa bile konu aşırı önemlidir. Biz ne kadar iş yapmıyor olsak da beyin çalışmaya devam eder. Yalnızlık bu durumu çok etkiler. Beyin Eğer meşgul edilmezse eski anıları gözden geçirmeye başlar. Panik bozukluk, depresyon, anksiyete ve kaygı bozukluğu gibi durumlar yönetilemeyen düşüncelerin eseridir. Hatta öyleki kişi buna alışırsa sosyal hayatı yok olabilir.

Kung FU Panda adlı yapımda da bu işlenmiştir. Usta Ugvey, Po’ya ilk filmde bir öğüt verir: ”Olmuş ve olacak olanla çok ilgilisin. Bir söz vardır: Dün artık tarih oldu, yarın ise bir bilmece. Bugün sana hediyedir. Değerini bilmek gerekir.”

İkinci filmde ise iç huzura odaklanmıştır. Bu kez falcı öğüt verir: “Geçmiş yaraları geçmişte bırak seni sen yapan bugün kim olmayı seçtiğindir.” der. Kişi, geçmişten dolayı depresyona gelecekten dolayı da korku ve endişeye kapılabilir. Birey işe başlamadan önce inanmalı ve en iyisi olabilmek için çabalamalıdr.

Sonuç

Düşünceler, doğru yönlendirilip yapıcı fikirlerle desteklendiğinde belli bir güç kazanır. Güç, bilgi ve düşüncelerde gizlidir. Her şey sadece nasıl düşündüğümüzle ilgilidir. Görmüş oldukların, yaşadıkların ve olmak istediğin kişi, seni sen yapan olgulardır. Peki bu durumda sen neyi tercih ediyorsun?

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Editör

Editör

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir