Yazı: Aykut BaşaranHiç nasıl diye sormadığımız sorulardan. Araba kornaları yasalar ve güvenlik açısından bulunması gereken önemli bileşenlerden bir tanesi. Hep kullanıyor ya da duyuyoruz, nasıl çalıştığını hiç merak etmiş miydiniz? Gelin nasıl çalıştıklarına birlikte bir göz atalım…Kullanıldığı Alanlar ve Günlük Hayatımızdaki YeriAraba kornaları trafikteki diğer araçlar ve yayalara kendini ifade etmekte önemli rol oynamaktadır. Yol …
Yazı: Aykut Başaran
Hiç nasıl diye sormadığımız sorulardan. Araba kornaları yasalar ve güvenlik açısından bulunması gereken önemli bileşenlerden bir tanesi. Hep kullanıyor ya da duyuyoruz, nasıl çalıştığını hiç merak etmiş miydiniz? Gelin nasıl çalıştıklarına birlikte bir göz atalım…
Kullanıldığı Alanlar ve Günlük Hayatımızdaki Yeri
Araba kornaları trafikteki diğer araçlar ve yayalara kendini ifade etmekte önemli rol oynamaktadır. Yol vermek, yol almak, tepki göstermek ve yer yer de küfretmek için kullanılan arabanın olmazsa olmazlarındandırlar. Çok küçük bir detaymış gibi gözüken ama aslında yeri büyük olan bu kornalar geçmişten günümüze oldukça farklılık ve gelişme göstermiştir.

Geçmişten Günümüze ‘’Korna’’
Eski zamanlarda, korna anlayışının ilk hayata katıldığı dönemlerde arabalarda da aslında bisikletlerde olduğu gibi içi hava dolu sıkmalı kornalardan vardı. Her ne kadar günümüzde fazlasıyla gelişse de o dönemlerde araba kullanıcıları da o kornayı sıkmak zorundalardı. Ek bir metal tüpten pompalanan havanın yüksek sesle patlama yaratarak yaklaşan aracın etrafındaki yayaları ya da diğer araçları uyarma işlevini görüyordu.

Günümüzde Kornalar Nasıl Çalışır?
Araba Kornaları titreşen metal diyafram prensibi üzerinde çalışır. Elektrikli tahrikli ve bir elektromıknatıs ve yay çekiliğinden yapılmış ince bir metal diskten oluşur. Enerji verildiğinde, elektromıknatıs diskine manyetik bir kuvvet uygular ve bu da eş merkezli olarak esnemesine neden olur. Diyaframın esmesi elektrik kontağından ayrı hareket eder ve böylece elektromıknatısın enerjisini yok eder. Daha sonrasında ise disk orijinal şekline geri döner ve yaylar elektrik kontakları ile bir kez daha elektromıknatıs içine akım sağlayarak kapanır. Bu hareket kornaya basma süresince aralıksız devam eder. Korna düğmesi aktifliğini kaybederse titreşim durur.

Bunu Biliyor muydunuz?
Araba kornaları çelik diyaframın esnemesi ve esnememesi bizim algılayabileceğimizden çok daha hızlı gerçekleşir. Örneğin 435Hz bir araba kornasında 1 saniyede 435 kez diske manyetik kuvvet uygulanır ve ortaya ses çıkar. Eğer çalışırken bir kornaya dokunursanız titreşimleri hissedebilirsiniz. Elektrikli kornalar farklı desibel düzeyleri için boyutlandırılabilir. Örneğin motosikletlerde ve küçük otomobillerde kullanılanlar gibi tek bir korna, tiz bir ses üretir.

Kornaların Kullanıldığı Diğer Noktalar
Bir uyarı olarak işlevin yanı sıra, araba kornaları da bir uzaktan kumanda yardımı ile araç kilitleme adına da sıklıkla kullanılan seslerdendir. Genellikle, kilitleme sistemleri için sadece yumuşak korna kullanılır. Alarm sistemleri genellikle bir hırsızlık esnasında caydırıcı ve yardım için bir çığlık olarak değerlendirilmesi amacı ile tasarlanmıştır.