yazı: Kerem Ateş KısacaNicolas Winding Refn tarafından 2011'de çekilmiş ve ana karakterde Ryan Gosling olan Drive filmi minimalist hikaye anlatımını ustalık düzeyinde başarıp görsel kullanımı ve altmetinsel anlatımıyla hem akılda kalan hem de düşündürücü olmayı başarmıştır. Drive filmi temelinde benlik kimliği ve kişinin koşullar tarafından nasıl şekillendirildiğini konu alır. Gosling, gündüzleri Hollywood filmlerinde sürücü dublör …
yazı: Kerem Ateş
Kısaca
Nicolas Winding Refn tarafından 2011’de çekilmiş ve ana karakterde Ryan Gosling olan Drive filmi minimalist hikaye anlatımını ustalık düzeyinde başarıp görsel kullanımı ve altmetinsel anlatımıyla hem akılda kalan hem de düşündürücü olmayı başarmıştır. Drive filmi temelinde benlik kimliği ve kişinin koşullar tarafından nasıl şekillendirildiğini konu alır. Gosling, gündüzleri Hollywood filmlerinde sürücü dublör olarak çalışırken akşamları ise suçluları olay yerinden kaçıran bir sürücüdür. Az konuşan biridir ve kendisi yerine eylemleriyle iletişim kurar, bu davranışlarıyla kısa sürede anlarız ki o davranışlarıyla özleşmiş birisidir. Her davranışı arkasında niyetinin anlamını taşır. O aynı zamanda tehlikeli durumların içinden becerikli bir şekilde çıkan ve risk almaktan korkmayan biri olmanın yanı sıra özeline ve sevdiklerine aşırı düşkün ve korumacı birisidir.

Sinematografi
Filmin açılış sahnesi filmin ileriki safhalarında devam ettireceği tonun bir işaretidir. Ana karakter, Los Angeles’ın sokaklarında polisten kaçıyordur ve bu yüksek gerilimli kovalamacadan yakalanmadan ustaca kurtulur. Film ilk sahneden kovalamaca sahnelerini ne kadar ustaca vereceğini açısal görsel kullanımı ve andan ana hem karakterin yüzünü hem de durumun ciddiyetini ve gerginliğini gösterek sergiler. Sakin ve kendinden emin sürücünün yanı sıra oturduğu yerde durmakta zorluk çeken suçlularla oluşturulan diyalektiğin yaşattığı gerilim de sahnenin verdiği hissiyata ağırlık katar. Film başarmaya devam ettireceği bu yönleriyle sinematografik olarak başyapıtların arasında yer alabilecek konumdadır.
Benlik Kimliği
Film ilerledikçe sürücünün sessiz ve ağırbaşlı görünüşünün altında duygusal ve karmaşık bir iç dünyanın yattığını görürüz. Komşusu (Carrey Mulligan tarafından oynanan) Irene ve onun oğlu ile duygusal bir bağ geliştirir ve bu bağ aracılığıyla onun aslında içi boş sosyopat bir adam olmadığını, sempati ve sevgi gösterebilecek birisi olduğunu görürüz. Fakat saklı suç hayatı eninde sonunda onu ensesinden yakalar ve kendisini kedi fare kovalamacası gibi bir duruma batmış bulur. Bu durum ve onu bu duruma getiren kararları onu artık benlik kimliğinin ne olduğu konusunda karar vermek ve bu kararla yüzleşmek zorunda bırakır.

Sembolik Anlatım
Drive filminin göze çarpmayı becerebilen özelliklerinden birisi de kullandığı sembolik anlatımdır. Filmi yüzeysel izleyip çok keyif almak mümkün olsa da daha derin anlamlara ve temalara işaret eden görsel kullanımlar da serpiştirilmiştir. En çok göze çarpan sembolik anlatı sürücünün giydiği ve filmle özleşleşmiş akrep sembollü cekettir. Antik bir masal olan kurbağa ve akrep hikayesine göndermedir. Hikayede bir dereden karşıya geçmek isteyen akrep kurbağadan yardım ister ve onu sokmayacağına söz verir ama yarı yolda doğasına karşı koyamayarak onu sokar ve hem kendisinin hem de kurbağanın boğulmasına yol açar. Bu sembolik anlatım sürücünün gece işinin nasıl en sonunda onu arkasından bıçaklayıp elini yüzüne bulaştıracağının bir imgelemesidir. O da akrep gibi doğasından kurtulamaz.
Renk Kullanımı
Benzer olarak filmin renk kullanımı da sembolik anlamla bezenmiştir ve onun kadar önemlidir. Filmin Los Angeles kurgusunda kullandığı boğuk ve cansız renk tonları, gri gökyüzü ve beton binalarıyla sürücünün varlığının ne kadar sönük ve kasvetli olduğunu yansıtır. Fakat bu boğuculuğun yanı sıra renklerin canlı ve göz alıcı olduğu anlar da vardır. Bu anların en büyük örnekleri Irene’nin evinin canlı pembe rengi ve filmin doruk noktasındaki neon ışıklarının parlak renkleridir ve renklerin bu kullanımları hayatta hala umut ve güzelliğin olduğunu gösterir ve bu anların ne kadar önemli olduğunu vurgular.

Neden İzlenmeli?
Drive dikkatli ve özenli izlemeyi ödüllendiren bir filmdir. Benliği ve kimlik keşfini, minimalist anlatımıyla, zengin sembolizmiyle ve renk kullanımıyla ustaca anlatır. Krediler sona erdikten sonra bile izleyicileri uzun bir süre boyunca etkisi altında bırakacağından emin bir filmdir adeta. Hem heyecan verici hem de düşündürücü olmayı 100 dakika boyunca başarır.
Nicolas Winding Refn Kimdir?
Nicolas Winding Refn, Danimarkalı bir film yönetmeni, yapımcısı ve senaristidir. En çok Bronson (2008), Drive (2011), Only God Forgives (2013) ve The Neon Demon (2016) gibi filmleriyle tanınır. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazanan Drive ile dünya çapında üne kavuşmuştur.Nicolas Winding Refn Drive filmiyle neslinin en vizyoner yönetmenlerinden biri olarak yerini sağlamlaştırmıştır.