yazı: Şevval ÖzbekHayatıGerçek adı İsmail Kemalettin Demir olan yazar İstanbul’da doğmuştur. Babası Sultan II. Abdülhamit’in deniz subayıdır ve şanslı bir ailede ve ortamda doğmuştur. Galatasaray Lisesi’nde eğitime başlayan Kemal Tahir gazetecilik ve çevirmenlik gibi pek çok işte çalışmıştır. İlerleyen yaşlarında Nazım Hikmet ile birlikte askeri isyana teşvikten suçlanır ve 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılır. …
yazı: Şevval Özbek
Hayatı
Gerçek adı İsmail Kemalettin Demir olan yazar İstanbul’da doğmuştur. Babası Sultan II. Abdülhamit’in deniz subayıdır ve şanslı bir ailede ve ortamda doğmuştur. Galatasaray Lisesi’nde eğitime başlayan Kemal Tahir gazetecilik ve çevirmenlik gibi pek çok işte çalışmıştır. İlerleyen yaşlarında Nazım Hikmet ile birlikte askeri isyana teşvikten suçlanır ve 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılır. Çankırı, Çorum, Nevşehir, Kırşehir ve Malatya cezaevlerinde 12 yılını geçirmiştir. Bu dönemde çokça okumuş ve yazmıştır. Eserlerinin pek çoğu bu dönemde yazılmıştır. Eserlerinin bu kadar sevilme ve realistik olmasının bir sebebi de cezaevinde geçirdiği yıllardır. Bu yıllarda Anadolu insanını ve Anadolu insanının sorunlarını samimi bir şekilde inceleme şansı yakaladı ve sonrasında ölümsüz eserlere imza attı. Cezaevi yıllarından sonra tekrardan tutuklandı ve Harbiye’de 6 ay gözaltında kaldı. Gözaltı ve hapishane yıllarından sonra Aziz Nesin ile Düşün Yayınevi’ni kurarken aynı zamanda çeşitli dergilerde ve gazetelerde yazarlık yaptı ve bir süre sonra tek işi yazarlık olmaya başladı. Akciğer kanseri sebebiyle vefat eder.

Edebi hayatı
Hapishanede geçirdiği yıllardan dolayı halkı hapishanede tanıyan Kemal Tahir’in tüm romanlarından sonra tartışma ortamı oluşmuştur. İstanbul’u ve kırsalı çok iyi bilir ve eserlerinde buna uygun ele alır. Tüm Türkiye insanına ve hayatına hakim olduğu için Kemal Tahir okuyarak o dönemin insanını ve sorunlarını son derecede iyi bir şekilde anlayabiliriz. Ayrıca karakterleri ait oldukları yöreye göre de konuşturması hikâyelerinin gerçekçiliğini arttırır. 16 yılda 19 roman ve 1 hikâye kitabı yazan Tahir, şüphesiz üretken yazarlarımız arasında yer alır. Gazetede Bedri Eser takma adı ile serüven romanı çıkartmaya başladı. Bedri Eser, Nurettin Demir, Kemal Tahir Tipi, Kemal Tahir Benerci gibi birçok takma adını kullanmıştır.

Romanları

Devlet Ana
Beyliklerin batıya doğru genişlemesini ve Osmanlı’nın hangi amaçlarla ve nasıl kurulduğunu ele alır. Kemal Tahir bu romanı ile TDK Roman Ödülü kazanmıştır.
Esir Şehir Üçlemesi
İstanbul’un işgali sırasında Türkiye’deki üç farklı tiplemeyi anlatır. Bu tiplemeler İstanbul hükümetinin tarafını tutanlar, Kuvayi Milliyeciler ve her şeyi oluruna bırakan vurdumduymazlardır.

Kurt Kanunu
Kemal Tahir bu eserinde Mustafa Kemal Atatürk’e olan suikast girişimini anlatır.
Yorgun Savaşçı
Osmanlı Devleti’nin mütarekeyi imzalamasından 1920 ortalarında Milli Mücadele’nin güçlendiği döneme kadar geçen olayları bir Osmanlı yüzbaşısı ve İttihat ve Terakki üyesi olan Yüzbaşı Cemil’in hikâyesi üzerinden anlatır.