yazı: Nilsu Kulİllüstrasyon sanatına göre çizilen resimler birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Fazlasıyla popüler olan bu sanat kısaca konusu olan resimler anlamına gelmektedir. Resimleme olarak da bilinmektedir. Şimdi illüstrasyonu daha detaylı bir bakış açısıyla inceleyelim. Keyifli okumalar dilerim. İllüstrasyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Gözle görülebilecek olanın abartılarak ya da tamamen hayal ürünü çizgilerle resmedilme anlamına gelmektedir. Duraklayan …
yazı: Nilsu Kul
İllüstrasyon sanatına göre çizilen resimler birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Fazlasıyla popüler olan bu sanat kısaca konusu olan resimler anlamına gelmektedir. Resimleme olarak da bilinmektedir. Şimdi illüstrasyonu daha detaylı bir bakış açısıyla inceleyelim. Keyifli okumalar dilerim.

İllüstrasyon Nedir?
İllüstrasyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Gözle görülebilecek olanın abartılarak ya da tamamen hayal ürünü çizgilerle resmedilme anlamına gelmektedir. Duraklayan bir sanat değildir. İlk başladığı günden bugüne sürekli olarak kendini geliştirmiştir.

İllüstrasyon ilk çağlardan bugüne kadar varlığı sürdürmektedir. Hatta bu sanatın mağaralarda M.Ö 3000 – 3500 yıllarında başladığını da söylemek mümkündür. Tarih biraz daha ilerleyince, savaşlarda komutanların haberleşme aracı olarak kullandığı fakat ilerleyen dönemlerde resim ve grafiğin bir kolu olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.
Alman Nazileri döneminde komutanlar arası mesajlaşmada çok sık kullanılmıştır. İtalya’da da büyük ilgi görmüş bir sanattır. Genellikle bu dönemdeki illüstrasyonlar siyasi amaç gütmekteydi. Savaşta kullanılması ve Almanlar tarafından sahiplenilmesi siyasi amacına kanıt olarak gösterilebilir.

Ülkemize geldiğimizde ise, ilk uygulayıcısı İhap Hulusi Görey’dir. Görey, Türk grafik sanatının kurucusudur. Reklamcılık tarihinin de ilk büyük isimlerindendir. Kendisi “İlklerin İsmi” olarak da geçmektedir. Geçmiş yıllardaki yapılan afiş galerilerinde, ilk reklam çizimlerinde, ilk kitap kapaklarını hep kendisi yapmıştır. Türkiye’deki ilk afiş, grafik tasarım sergisi de kendinin gönderdiği eserlerle açılmıştır.

İllüstrasyona geri dönecek olursak, kullanım alanları açısından üç grupta toplanabilir:
- Reklam İllüstrasyonları: Sinema, tiyatro ve konser afişleri, kaset ve cd kapaklan, turistik ilanlar vb. alanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır.
- Yayın İllüstrasyonları: Gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber vb. alanlarda kullanılır.
- Bilimsel ve Teknik İllüstrasyonlar: Botanik, tıp, zooloji, mekanik gibi alanlarda kullanılan ayrıntılı illüstrasyonlardır.

En önemli illüstratörlerden birkaç isim saymamız gerekirse ise şunları sayabiliriz:
William Moris: İngiliz şair, desinatör, yazar, ressamdır.
Aubrey Beardsley: Kadın-erkek ilişkileri üzerine resimler çizen bir illüstratördür.
Walter Crane: Yaşadığı zamanda çok sevilen çocuk kitabı illüstrasyonlarını yapmıştır.
Honore Daumier: Daha çok eleştirel çalışmalarda bulunmuştur.
Arthur Rackham: İngiliz tarihinin ünlü kitap ressamlarındandır.
İllüstrasyon tarihi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teknolojinin gelişmesiyle beraber farklı bir yere evrilmiştir. Özellikle günümüzde müzeler en önemli illüstrasyonların sergilendiği yerlerdendir. Sadece bunun için özel sergiler düzenlenmektedir.