Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Konfor Alanından Çık 

yazı: Cihan Akın Günaydın“Rahatın kaçması bir şeyin başlangıcı olabilir, bundan kaçmayın.” Joseph DeitchKonfor alanı kişinin stres yapmadan ya da endişe duymadan kendisini güvende ve rahat hissettiği psikolojik bir ruh halidir.“Konfor Alanındaki Tehlike” adlı kitabın yazarı Judith Bardwick kavramı şöyle tanımlıyor: “bir kişinin endişe duymadan hareket ettiği davranışsal ruh hali.” Konfor alanımızdayken istediğimiz her şeye sahip …

yazı: Cihan Akın Günaydın

“Rahatın kaçması bir şeyin başlangıcı olabilir, bundan kaçmayın.” Joseph Deitch

Konfor alanı kişinin stres yapmadan ya da endişe duymadan kendisini güvende ve rahat hissettiği psikolojik bir ruh halidir.

“Konfor Alanındaki Tehlike” adlı kitabın yazarı Judith Bardwick kavramı şöyle tanımlıyor: “bir kişinin endişe duymadan hareket ettiği davranışsal ruh hali.” Konfor alanımızdayken istediğimiz her şeye sahip olduğumuzu ve kontrolün elimizde olduğuna inanırız.

Bu nötr ruh hali hem doğal hem de beşeri bir şeydir. Beynimiz tembeldir ve en kolay yolu tercih eder. Otomatik pilot modunda yaşamaya devam edebilir ya da istediğimiz büyük ödüllere ulaşabilmek için huzursuz olmayı göze alabiliriz.

Araştırmalara göre insanın kendini rahat hissetmesi tutarlı ve istikrarlı performansı beraberinde getiriyor. Ancak endişelendiğimizde, yani stres seviyelerimiz normali aştığında, performansımızı artırabiliriz. Tam tersine çok fazla endişe duymak ise performansı da düşürür.

Sınırlarımızı zorlamayı bıraktığımızda yeni şeyler öğrenmekten ve büyümekten vazgeçmiş oluruz. Sürekli konfor alanınızda yaşamanın tehlikesi budur: sıkıcı ve heyecansız bir hayatınız olur. Rahat güvenlidir; huzursuzluk tehlikelidir’ yaklaşıımından kurtulun. Konfor alanınızdan çıkmak için hayatınızı tehlikeye atmanıza gerek yoktur. Konfor alanınızın sınırlarını zorlamak için cesaretli olmanıza gerek yok, meraklı olun yeter.Sadece kesinliğin ve aşinalığın sınırlarını zorlayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Mevcut eğitim ve ebeveyn modelimizin hata yaptığı yer de tam burası işte. Çocukları duvarlar içine hapsederek korku ve endişe tohumları ekmiş oldular. ‘Emek olmadan yemek olmaz’ yaklaşımını toplumumuza tekrar kazandırmalıyız.Spor, yaratıcılık ya da yeni beceri kazanma konusunda daha iyi olmak için kendinizi zorladıysanız bahsettiğim şeyin ne olduğunu biliyorsunuz demektir. Hepimiz bir şeyi ilk defa yaptığımızda zorlanırız. Hepimiz sınırlarımızı sonuna kadar zorlamak konusunda sıkıntı yaşarız.

Hayattan zevk almak için alışık olduğunuz şeylerle olmadığınız şeyler arasında bir denge kurmanız gerekir.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir