Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

En İlginç Psikolojik Rahatsızlıklar

Yazı: Şevval Özbek Capgras SanrısıCapgras Sanrısı’na sahip bireyler yakınlarındaki birinin yerine ona çok benzeyen birinin geçtiğine inanırlar. Bu hastalık en yaygın olarak şizofrenisi olan kişilerde, epilepsi hastalarında ve başına ağır darbe almış bireylerde görülür. Fregoli Sendromuİnsanların görünüşlerini değiştirip başkaları gibi davrandığına inanılması durumudur. Cotard SanrısıBu sendromu olan kişiler kendilerinin öldüğüne ve var olmadığına inanır. Ayrıca, çürüme döneminde olduğunu, kanlarının çekildiğini ve iç organlarının yok olduğunu …

Yazı: Şevval Özbek

Capgras Sanrısı

Capgras Sanrısı’na sahip bireyler yakınlarındaki birinin yerine ona çok benzeyen birinin geçtiğine inanırlar. Bu hastalık en yaygın olarak şizofrenisi olan kişilerde, epilepsi hastalarında ve başına ağır darbe almış bireylerde görülür. 

Fregoli Sendromu

İnsanların görünüşlerini değiştirip başkaları gibi davrandığına inanılması durumudur. 

Cotard Sanrısı

Bu sendromu olan kişiler kendilerinin öldüğüne ve var olmadığına inanır. Ayrıca, çürüme döneminde olduğunu, kanlarının çekildiğini ve iç organlarının yok olduğunu düşünürler. En sıklıkla psikotik depresyon ve şizofreni hastalarında görülür. 

Paramnezi (Çarpık Anımsama)

Bu rahatsızlığa sahip bireyler mekanların aynı zamanda 2. bir kopyalarının olduğuna inanırlar ve sanki paralel evrende yaşıyormuş gibi hissedeler. 

Yabancı El Sendromu

Ellerinin kendilerine ait olmadığını hatta ruh, cin veya buna benzer bir şey tarafında ele geçirilip onun tarafından kullanıldığını sanma durumudur. Bu sendromu yaşayan kişilerin beynin iki yarım küresi arasında bağlantı kuran corpus callosum’u hasar görmüştür. 

Mikropsi veya Makropsi/Alice Harikalar Diyarı Sendromu

Bireyin mekân, görüntü ve zaman algısı karışık bir hâl alır. Kişi vücut bölümlerinin şekli ve boyutu konusunda yanılgılara kapılır ve bu durum olağanüstü bir korkuya sebep olur. 

Çözülmeli Füj

Kişi bir anda ve asla anlayamadığı bir şekilde kendini, kim olduğunu ve oraya nasıl geldiğini bilemez. Uzun ve ağır geçen duygusal-fiziksel stres psikotik uyuştucu ve ilaçların kullanımı bu durumu tetikler. 

Diojen Sendromu

Aşırı ilgisizlik, sosyal izolasyon ve çöp toplamaya duyulan takıntıdır. Genelde yaşlı bireylerde ya da gelişmekte olan demans hastalarında görülür.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir