Yazı: Berkan Erdemir Bazı yönetmenler, ölüm hakkindaki düşüncelerini sinemaya döküp, bizlerle beyinlerinin en içini ve en hakiki düşüncelerini paylaşmışlardır. Kimisi yaşlılık, kimisi ölümcül hastalık, kimisi de atlatılamayan düşüncelerini, kendi sanat anlayışlarıyla yoğurup izleyicilerinin önüne sunmuşlardır. Örnek olarak : Det Sjunde Inseglet/The Seventh Seal -Dir. Ingmar Bergman “Bu benim elim. Hareket ettirebiliyorum. Kanım damarlarımda akıyor. Güneş tepemizde parlıyor. Ve ben, Antonius Block… …
Yazı: Berkan Erdemir
Bazı yönetmenler, ölüm hakkindaki düşüncelerini sinemaya döküp, bizlerle beyinlerinin en içini ve en hakiki düşüncelerini paylaşmışlardır. Kimisi yaşlılık, kimisi ölümcül hastalık, kimisi de atlatılamayan düşüncelerini, kendi sanat anlayışlarıyla yoğurup izleyicilerinin önüne sunmuşlardır.
Örnek olarak :
Det Sjunde Inseglet/The Seventh Seal -Dir. Ingmar Bergman
“Bu benim elim. Hareket ettirebiliyorum. Kanım damarlarımda akıyor. Güneş tepemizde parlıyor. Ve ben, Antonius Block… Ölüm’le satranç oynuyorum!”
Konusu: 10 yıldır savaşta olan Antonius Block memleketi olan İsveç’e döner ve onu bekleyen ölümle karşılaşır. Ölüme, kendi hayatı üzerine bir satranç maçı teklif eder.
Birçok başyapıta imza atan Ingmar Bergman, bir röportajında “Bu dünyada var olan birçok şeyden çok fazla korkuyorum özellikle de ölümden korkuyorum” sözleri üzerine The Seventh Seal filmini yazmaya karar verdiğini, filmin baştan sona kadar ölümle ilgili olup, hayatın başından beri bizimle birlikte olan ölümün filmin başından beri orada olduğunu söylemiştir. Filmi çektikten sonra, ölüm düşüncesini kafasından atmadığını ama artık bu düşünceye takıntılı olmadığını söyleyip filmini, kendisi için bir ilaç olarak tanımlamıştır.

Vortex -Dir. Gaspar Noe
“Hayat, yakında unutulacak kısa bir partidir.”
Konusu: Yaşlılık ve bunamadan muzdarip bir çiftin son günlerini anlatıyor.
Filmi çekmeden önce, alzheimer hastası olan annesini kaybeden ve geçirdiği beyin kanaması yüzünden ölümle yüzyüze gelen Noe, son filmi olan Vortex’de ölüme, yaşlılığa ve bunamaya kendi yorumunu katıp muazzam tekniklerle önümüze sunmuştur.

İkiru/Yaşamak -Dir. Akira Kurosawa
Konusu: Hayatta sadece vakit geçiren, işini aksatmayan ve işinden başka hiçbir şeyi olmayan Kenji Watanabe bir gün ileri seviye kanser hastası olduğunu öğrenir. Kanser olduğunu öğrenen Watanabe, son günlerini hayatının ve varoluşunun amacını öğrenmeye çalışır.
Watanabe’nin kaybettiği bunca senenin ardından ölüm gerçeğiyle bir anda yüzleşip, yaşamayı öğrenmek istemesi ve varoluşunun amacını aramasını izlerken, size de kendi varoluş amacınızı sorgulatıp iyice düşündürüp ölümün ne kadar ani ve kaçınılmaz bir fikir olduğunu yüzünüze vuruyor. Watanabe’nin kaybettiği bunca senenin ardından ölüm gerçeğiyle bir anda yüzleşip, yaşamayı öğrenmek istemesi ve varoluşunun amacını aramasını izlerken, size de kendi varoluş amacınızı sorgulatıp iyice düşündürüp ölümün ne kadar ani ve kaçınılmaz bir fikir olduğunu yüzünüze vuruyor.
