Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

Verimli Bir Çalışma için; Pomodoro Tekniği

yazı: Cihan Akın GünaydınÇalışmak, ister iş hayatında ister okul hayatında başarılı olmanın şüphesiz ilk adımı.Verimli çalışmak ise ancak bir plan doğrultusunda mümkün.Elbette verimli çalışma stilleri herkeste farklılık gösterebilir. Kimileri not alarak kimileri ise klasik müzik eşliğinde çalışırken daha fazla verim alır. Tüm bu çalışma stillerinin temelinde ise mola ve ders çalışma sürelerinin net çizgilerle birbirinden …

yazı: Cihan Akın Günaydın

Çalışmak, ister iş hayatında ister okul hayatında başarılı olmanın şüphesiz ilk adımı.Verimli çalışmak ise ancak bir plan doğrultusunda mümkün.

Elbette verimli çalışma stilleri herkeste farklılık gösterebilir. Kimileri not alarak kimileri ise klasik müzik eşliğinde çalışırken daha fazla verim alır. Tüm bu çalışma stillerinin temelinde ise mola ve ders çalışma sürelerinin net çizgilerle birbirinden ayrılması vardır. İşte, amacı zaman yönetimini sağlamak olan Pomodoro tekniği hakkında bilmeniz gerekenler…

Pomodoro tekniği nedir?

Pomodoro tekniği, size herhangi bir işle uğraşırken süre yönetimini sağlamanız konusunda yardımcı olur. Ders çalışırken veya sunum hazırlarken çalışma ve mola sürelerini birbirinden ayırırsanız beyniniz olaylar arasında bölünmeyeceği için daha verimli çalışabilirsiniz. Kısaca Pomodoro tekniği, zamanı verimli kullanmanızı sağlamak için geliştirilen bir tekniktir.

Pomodoro, İtalyanca’da domates manasına gelmektedir ve bu tekniğe adını veren nesne domates şeklindeki bir saattir. Tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo, çalışmasını izlemek için kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan ilham alarak, kurguladığı sistemi “Pomodoro” olarak adlandırmıştır. Teknikteki her bir zaman döngüsü de “Pomodoro” şeklinde adlandırılır.

Pomodoro tekniği nasıl uygulanır?

“Çalışma ve mola sürelerinin birbirinden ayrılması” esasına dayanan bu tekniğin amacı zaman yönetimini sağlamak. Kısa süreli çalışmalardan sonra yine kısa süreli molalar veriliyor. Kısa süreli çalışma seansları 25 dakika, çalışmadan sonra verilen molalar ise 5 dakika sürüyor. 1 ders çalışma ve 1 moladan oluşan bölüme “1 Pomodoro” deniyor. Uzun molaları yalnızca birbirini takip eden 4 Pomodoro sonrasında vermelisiniz. Teknikten verim alabilmek içinse 7-21 gün arasında uygulamaya devam etmeniz gerekiyor.

Pomodoro tekniğinde nelere dikkat edilmeli?

Pomodoro tekniğiyle çalışmaya başlamadan önce ilk adım, nasıl çalışacağınıza dair bir plan oluşturmak olmalı. Çalışma planınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken çalışmayı 25 dakika sürecek şekilde bölümlere ayırmalısınız. Eğer konuyu bölünme yaşamadan 1 çalışma süresi sonunda biterebilirseniz daha çok verim alabilirsiniz.

Zamanınızı ne derece iyi kullandığınızı görmek için tuttuğunuz listeleri kontrol edin. Kaç Pomodoro döngüsünde başarıya ulaştığınızı, kaç tanesinde bölündüğünüzü ve hedeflediğiniz sayıya ulaşıp ulaşmadığınızı raporlayın.

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir