yazı: Şevval Özbek Sinestezi nedir?Sinestezi Yunanca’da birlikte anlamına gelen syne kelimesi ve hissetmek anlamında gelen sthesia’nın birleşimi ile oluşur. Kadınlarda daha sık görülen ve her 23 kişiden birinin farkında olmasa da sahip olduğu duyuların birlikte hissedilmesi veya birbirine karışmasıdır. Farkında olmama durumu sıkça rastlanmaktadır çünkü sineztezikler herkesin kendileri gibi gördüğünü veya hissettiklerini sanmaktadır. Normalde gördüğümüz …
yazı: Şevval Özbek
Sinestezi nedir?
Sinestezi Yunanca’da birlikte anlamına gelen syne kelimesi ve hissetmek anlamında gelen sthesia’nın birleşimi ile oluşur. Kadınlarda daha sık görülen ve her 23 kişiden birinin farkında olmasa da sahip olduğu duyuların birlikte hissedilmesi veya birbirine karışmasıdır.
Farkında olmama durumu sıkça rastlanmaktadır çünkü sineztezikler herkesin kendileri gibi gördüğünü veya hissettiklerini sanmaktadır. Normalde gördüğümüz nesneler beynim görme ile ilgili bölümüne gider sadece ama eğer sinestezik iseniz aynı zamanda değişiklik gösterse de başka bir duyu bölümünüze de gider. Örneğin tatma. Bunun üzerine “evet galiba ben de sinezteziğim portakal gördüğümde tadını ağzıma geliyor.” diyebilirsiniz ama bu o kadar basit değil.
Sineztezik kişiler aynı zamanda sayılara, harflere ve mevsimlere de tat veya kişilik yükleyebilir. Mesela beş sayısı sinirli, yaz mevsimi dürüst veya U harfi çok mutsuz diyebilir. Sinesteziklerin bir kısmı siyah beyaz yazılsa da harfleri ve sayıları renkli görebilir
Sinestezikler nasıl bir karaktere sahiptir?
Sinestezikler genelde diğer insanlara göre daha hassas, hayal dünyası yoğun ve karmaşık kişilerdir. Yaratıcı zekaları ve hafızaları genelden daha iyidir. Genelde sanat veya bilimle uğraştıklarını söylemek yanlış olmaz.
Sinestezi neden olur?
Sinestezinin sebebinin bebekken herkesin sahip olduğu nöronlar arası bağlantılar çoğu insanda büyürken koparken bazı insanlarda kopmaması olarak düşünülmektedir. Bu sayede bebekken hepimizin sinestezik olduğumuz yorumu getirilebilir.
Ünlü sinestezikler
Richard p. Feynman
Daniel tammet.
Vladmir nabokov
Duke ellington
Franz liszt
Wassily Kandinsky
Arthur rimbaud
Charles Baudelaire