yazı: Şevval ÖzbekPek çok yazarın yazarken veya yazmaya başlamadan önce uyguladığı bir rutini vardır. Kimileri bu rutinleri yazmayı sistematik hale getirmesi için kullanırken kimisi de sadece yaratıcılıklarını desteklediği inancı ile bu rutinleri uygulamaktadır.AGATHA CHRISTIEPolisiye Edebiyat’ın en önemli ve en üretken yazarlarından olan Agatha Christie’nin 66 romanı bulunmaktadır. Polisiye Edebiyat’taki önemli karakterlerden birisi olan Dedektif Hercule …
yazı: Şevval Özbek
Pek çok yazarın yazarken veya yazmaya başlamadan önce uyguladığı bir rutini vardır. Kimileri bu rutinleri yazmayı sistematik hale getirmesi için kullanırken kimisi de sadece yaratıcılıklarını desteklediği inancı ile bu rutinleri uygulamaktadır.
AGATHA CHRISTIE
Polisiye Edebiyat’ın en önemli ve en üretken yazarlarından olan Agatha Christie’nin 66 romanı bulunmaktadır. Polisiye Edebiyat’taki önemli karakterlerden birisi olan Dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Agatha Christie polisiye romanların yanı sıra Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Pek çoğu kişinin de bildiği üzere Agatha Christie duşta elma yiyerek yazılarını yazmıştır ve hatta duşunu yazı yazmasına uygun bir şekilde tasarlamıştır.

CHARLES DICKENS
7 Şubat 1812’de İngiltere’nin güneyinde dünyaya gelen Dickens 12 yaşında ayakkabı cilası fabrikasında çalışmıştır. Pek bahsetmese de erken yaşlarda edindiği bu deneyim onu derinden etkilemiştir. Önce gazetede yazıp sonrasında edebiyat dünyasına giren yazar Boz takma adını kullanmıştır. En bilinen kitapları Oliver Twist, İki Şehrin Hikayesi ve Büyük Umutlar’dır. Çok titiz olan yazar 10 çocuğu olmasına rağmen sadece yazı odasının değil tüm evin derli toplu olmasını istiyordu. Aynı zamanda düzen takıntısı olan Charles Dickens’ın masasında bulunan her eşyanın belirli bir yeri vardı. Yazarken kuzeye dönmeyi ve mavi mürekkep kullanmayı hep sürdürmüştür.

VIRGINIA WOOLF
Feminizmin en önemli öncülerinden olan Virginia Woolf’un babası da tanınmış bir yazar olan Sir Leslie Stephen’dır. Virginia Woolf ilerleyen yaşlarında savaş korkusu ve yeteneğini kaybettiği düşüncesiyle bulanıma girer. En sonunda ceplerine taş doldurarak nehre atlar ve intihar eder. Geriye birisi kardeşi diğeri de eşine olmak üzere iki intihar mektubu bırakan Woolf’un yazılarını masanın önünde ayakta durarak yazdığı bilinir ve farklı bakış açıları için çalışmalarından bir süre uzaklaşır.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ
2014 yılında hayata gözlerini yuman Kolombiyalı yazar eskiden gazete muhabiridir. Nobel Ödülü’nü almış olan yazarın lakabı Gabo’dur. Yüzyıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk ve Kırmızı Pazartesi en önemli eserlerindendir. Eski mesleğinden kaynaklı mıdır bilinmez yazar yazılarına başlamadan önce gazete okumayı ihmal etmez.

JOHN STEINBECK
İrlanda asıllı Amerikan yazar toplumsal sorunları ele alır ve özellikle işçi yaşamına vurgu yapmaktadır. Kitapları Dünya Edebiyatı’nda kültleşmiştir ve çoğu sinemaya aktarılmıştır. Gazap Üzümleri, İnci, Fareler ve İnsanlar romanları ile daha çok anılan yazarın bodrum katında penceresiz bir yazı atölyesi vardır. Kurşun kalem kullanmayı sevdiği için yazı yazmaya başlamadan önce masasında 2 düzeni mükemmel derecede keskinleştirilmiş aynı marka kalem bulundurur. Yazılarını yazdıktan sonra sesli olarak okuyup kontrol eden yazar belki de bu sayede Nobel ve Pulitzer ödüllerinin sahibi olmuştur.

HARIKU MURAKAMI
Dünyaca ünlü yazar Hariku Murakami yazmaya beyzbol maçı izlerken karar verdiğini söyler. Yine ilginçtir ki yıllarca çevirmenlik de yapan yazar asla kendi romanlarını çevirmemiştir. İmkansızın Şarkısı, 1Q84, Sahilde Kafka gibi pek çok kitabın sahibi yazar aynı zamanda disiplinli bir sporcudur. Koşarak zihnini sakinleştirdiğini ve yazmak için gerekli ruh durumuna geldiğini belirten yazar her gün 10 kilometre koşmaktadır.

MARCEL PROUST
20. yüzyılın tartışmasız en etkili yazarlarından biri olan Proust’un en çok Kayıp Zamanın İzinde serisi bilinmektedir. Sessizlikte yazmayı sevdiği için odasının tamamını mantar pano ile kaplar ve gece yazar. Ölüme yaklaşmayı da yazabilmek için bazen kendini odasına kapatır günlerce yemez, içmez ve çıkmaz. Bu dönemlerde hizmetçisi onu çok merak eder ama kendisi çıkana kadar odasına giremez.

FRANZ KAFKA
Prag’ta dünyaya gelen ve Modern Alman Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan Kafka eserlerinde sanayi sonrası bireyin toplumda yalnızlaşmasını ele alır. O dönemde onu ve ailesini Almanca konuştuğu için Çekler, Yahudi olduğu için de Almanlar sevmez. Babaya Mektup, Dönüşüm ve Şato gibi önemli eserleri kaleme almıştır. Memurluk zamanlarında yazdığı için rutine sahip olmaya bir noktada mecbur olan yazar işten geldikten sonra bir süre uyur, ailesi ile yemek yer ve gece olunca yazarmış.

HONORÉ DE BALZAC
Realizmin yaratıcısı olarak bilinen ve üretkenliği sayesinde 100’den fazla roman yazan Balzac yazarlıktan önce hukuk okuyup büroda çalışmıştır ama asıl ilgisi sanat ve edebiyat olduğu için bir süre sonra bırakmıştır. 20.00-01.00 arasında uyuyan sonrasında sabaha kadar yazı yazan Balzac gün içerisinde bir saat kadar daha şekerleme yaptıktan sonra yazılarını düzenlermiş ve aynı zamanda kahve bağımlılığı ile bilinen yazar günde 40-50 fincan kahve içermiş.
