Join the Club

Get the best of Editoria delivered to your inbox weekly

GÜNÜMÜZDE TİCARET VE E-TİCARET 

yazı: Aykut Başaran Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte her alanda olduğu gibi ticaret alanında da birçok değişiklik ve gelişme var. Yeni iş kolları, yeni teknikler ve bundan daha fazlası. Biraz araştırma ve heves ile günümüzde gerçekten ticaret yolu ile iyi paralar kazanılabilir. Bugün bu yollara ve yeni açılan iş kollarına birlikte bakalım.Ticaret Nedir ?Ticaret, ürünlerin üretim sürecinden geçtikten …

yazı: Aykut Başaran

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte her alanda olduğu gibi ticaret alanında da birçok değişiklik ve gelişme var. Yeni iş kolları, yeni teknikler ve bundan daha fazlası. Biraz araştırma ve heves ile günümüzde gerçekten ticaret yolu ile iyi paralar kazanılabilir. Bugün bu yollara ve yeni açılan iş kollarına birlikte bakalım.

Ticaret Nedir ?

Ticaret, ürünlerin üretim sürecinden geçtikten sonra işlenip talep edilme miktarına göre alışı ve satışıdır. Bunun birden satış modeli vardır. Size bu satış modellerinden biraz bahsedeyim;

Örneğin bir atölyeniz yok ve ürünü üretmek istemiyorsunuz, sadece özelleştirip hedef bir ürün satmak istiyorsunuz. Güvenilir ve kaliteli bir tedarikçi bulup o ürünü işleyip belli pazarlarda bu ürünü satabilirsiniz. Fakat bunu yapabilmek için ilk başta belli bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacak. Diyelim ki sermayeniz yok ve stoklu bir ürün satmak istemiyorsunuz. ‘’Elimizde olmayan bir ürünü nasıl satabiliriz ?’’ sorusuna cevap olan Dropshipping yöntemi teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık yeni bir iş kolu haline geldi. Ürün araştırmasını iyi yaparsanız gerçekten ciddi kazançlar elde edebilirsiniz. Hiçbir fiziksel güce ihtiyaç olmadan sadece bir laptop ya da tablet ile gittiğiniz her yerde yürütebileceğiniz bir iş kolu. Peki nasıl ?

E – Ticaret ve Dropshipping Satış Modeli

Elektronik ticaret 1995 yılından sonra internetin kullanımının artması ile birlikte ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda daha kolay ve hızlı bir biçimde yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ortamında işlenmesidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok E-ticaret ağı kurulmuştur. İlk başlarda insanlar bu yeniliğe alışamasa da şu an oldukça popüler ve pratik olduğu için çoğu insan alışverişlerini internet üzerinden yapmaktadır. Bu ağlara örnek vermek gerekirse Türkiye içerisinde Trendyol, N11, Amazon Türkiye ve Hepsiburada gibi şirketler bu kavramın Türkiye pazarında önde gelenleridir. Dünya çapında bahsetmek gerekirse Amazon, eBay, Aliexpress ve Alibaba gibi şirketler dünya çapında oldukça fazla kullanılan ağlardır. Bu ağlardan ürün satın alabildiğimiz gibi ürün de satabiliriz. Bunun birçok yöntemi var ve bu yöntemlerden biri ise Dropshipping’tir.  

Nedir bu Dropshipping?

Dropshipping stoksuz bir şekilde bahsettiğimiz e-ticaret ağlarında satış yapabileceğiniz yeni bir iş koludur. Yaklaşık 10 – 15 yıldır hayatımızda olan bu kavram 5-6 öncesine kadar çok popüler ve kullanılan bir yöntem olmasa da şu an oldukça popüler. Dropshipping’in ana mantığı ve kelime karşılığı ‘’Aracılık’’. Yani örneğin Amazon üzerinden Dropshipping yapıyorsunuz ve bu ürünleri Kanada pazarında satmak istiyorsunuz. Aylık belli bir bedel karşılığında yazılım satın alıp Amazon Amerika üzerinden Kanada’ya kargo sağlayan ürünleri aratıp, üstüne belli bir kar koyup mağazanızda listelemelerini açıyorsunuz. Ürün satıldığı takdirde o ürünü Amazon Amerika’daki tedarikçiden müşterinin adresini girerek gönderiyorsunuz.Ürünün üretilmesi, paketleme ve kargolama işlemleri tamamen tedarikçinin sorumluluğunda. Fakat Kanada’dan ürünü satın alan müşterinin muhattabı sizsiniz. Bir problem çıktığı zaman sizinle iletişime geçecek ve o problemi sizden çözmenizi isteyecek. Sizde aracı olarak gerekirse tedarikçi ile iletişime geçip o problemi en sağlıklı ve memnun edecek şekilde çözeceksiniz. Aradığınız ürünler satış oranı yüksek ve özgün ürünler ise bu işten ciddi gelirler elde edebilirsiniz. Bu iş için belli bir sermayeye ihtiyaç yok. Bir tedarikçi ile anlaşıp sipariş geldikçe al-sat yapar ve kal elde edersiniz. Satıcı fiziksel olarak bir ürüne sahip değildir, herhangi bir deposu veya stoğu yoktur. Stoksuz e-ticaret sayesinde giderler minimumda tutulur. 

Dropshipping ile Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir ?

• En önemli avantajlarından düşük maliyetli olmasıdır.

• Üretim, depolama, paketleme, personel maaşı ve benzeri masrafların hiçbiri yoktur.

• Başlangıç sermayesi son derece düşüktür ve iş yükü azdır.

• Başlamak için büyük ölçekli organizasyonlara ihtiyaç yoktur. 

• Tek bir bilgisayardan, bir kişi tarafından yönetilebilmesi de mümkündür. 

• Büyük sermayeler yatırılmadığı için risk oranı azdır. 

• Farklı sektörlerden çok sayıda tedarikçi ile aynı anda çalışılabilir.

• Anlaşılan tedarikçi sayısı ile birlikte ürün çeşitliliği de artırılabilir. 

• Ürün yelpazesinin artırmak kolay olduğu için daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşılabilir. 

• Depolamaya gerek olmadığı için istediğimiz yerde çalışmak ve tüm süreci dijital bir şekilde yönetmek mümkündür.

• Sadece satıştaki ürünler sorumluluğumuz dahilindedir. Stok maliyetleri ile tedarikçi ilgilenir. 

• Gönderim aşaması da tedarikçinin sorumluluğunda olduğundan kargo anlaşmalarına gerek yoktur.

• Harcadığınız ve karşılığında alacağınız para bellidir. 

• Sattığınız kadar harcar ve kazanırsınız. 

Dropshipping ile Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir ?

• Komisyon ve kar mantığı ile çalışıldığı için zaman zaman kar marjı düşüktür ve sabit bir gelir söz konusu değildir.

• Ödeme altyapısı sağlayıcılarının ve Pazar yerlerinin aldığı komisyonlar da karı düşürür.

• Diğer satış modellerine göre rahat bir girişim olduğu için girişimci sayısı çoktur. Rakipleriniz çok olduğundan rekabet oldukça yüksektir. 

• Sadece Dropshipping yapan satıcılarla değil, diğer e-ticaret modelindeki satıcılar da sizin rakibinizdir. 

• Envanter yönetimi biraz daha zordur. Tedarikçinin stoklarını sürekli kontrol ederek ürün listesini güncellemek gerekir. Fakat bu hizmeti veren bir yazılım ile bu işi yapıyorsanız bu maddedeki iş yükünüz oldukça azalır. 

• Tedarikçinin sorumlu olduğu konular için müşterinin muhattabı satıcıdır. Bu nedenle olası problemlerle satıcı ilgilenmek durumundadır. 

• Tedarikçinin paketleme ve gönderim sürecindeki hatalarından satıcı olumsuz etkilenir. 

• Müşteri ile iletişim kurma sorumluluğu satıcıdadır ve dolayısıyla olası şikayetleri dinlemek durumunda kalır. 

• Satıştaki ürünler hakkında tedarikçi kadar bilgiye sahip olunmadığı için teknik destek sağlamak zordur. 

Oldukça kolay gibi gözüken ama bir o kadar da detayı olan Dropshipping ile bu şekilde kazanç elde edilebilir. Her ne kadar fiziksel bir iş gücüne ihtiyaç duyulmasa da zaman zaman bilgisayar ya da tablet başında saatler geçirmeniz gerekebilir. Her şey sanal ortamda olduğu için çıkan bazı problemlerde hızlı sonuç almak zor olabiliyor.

Teknolojinin gelişmesi ile çıkan yenilikler gün geçtikçe artıyor, kolaylaşıyor ve bazen de zorlaşıyor. Bakalım önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor…

Bültenimize Katılın

Bu yazıyı beğendiniz mi? Aylık bültenimize bayılacaksınız.

Sanat Duvarı

Sanat Duvarı

Yorumlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir